Smjernice za obilježavanje 3. Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba

Smjernice za obilježavanje 3. Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba

Smjernice za obilježavanje 3. Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba

U povodu trećeg Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba, koji se slavi 23. srpnja 2023., Dikasterij za laike, obitelj i život objavio je smjernice koje donosimo u nastavku.

Treće obilježavanje Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba potvrđuje ga kao redovito događanje u životu naših crkvenih zajednica i obogaćuje ga novim značenjima.

Briga za djedove, bake i starije osobe, zapravo, nije samo dužnost iz zahvalnosti i ljubavi, nego je neophodna za izgradnju humanijeg i bratskijeg društva. Sveti Otac nas poziva da prepoznajemo njihovu vrijednost u prenošenju vjere i nade novim naraštajima i da to ne činimo jednokratno nego trajno. Ne radi se o tome da jednom godišnje slavimo naše drage starije, nego da se oni osjećaju sastavnim dijelom naše kršćanske obitelji i naše zajedničke povijesti. Uostalom, na mnogim mjestima u svijetu oni su referentna točka svojih zajednica i čuvari uspomena. Stoga je u našim zajednicama nužna promjena mentaliteta, nadvladavanje onih predrasuda zbog kojih se starije osobe čine pasivne i beskorisne te navikavanje na pastoralnu skrb obilježenu uzajamnošću i dijeljenjem.

Tema Trećeg svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba, koji će se obilježiti 23. srpnja 2023., bit će „Od koljena do koljena dobrota je njegova“ (Lk 1,50). Ovaj nas redak podsjeća da se Božja dobrota, odnosno njegovo milosrđe, očituje u povijesti kroz svjedočanstva onih koji su ga iskusili i prenijeli na svoju djecu i unučad. Djedovi, bake i starije osobe pozvani su biti nositelji toga milosrđe, riječima i životom kazivati da je Bog bio vjeran svojim obećanjima i da nastavlja ljubiti svoj narod. Oni su, također, pozvani primati Božje milosrđe i dati se utješiti njegovom očinskom ljubavlju koja ih nikada ne ostavlja. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba je prigoda da još jednom s radošću istaknemo kako Crkva želi slaviti zajedno s onima kojima je Gospodin – kako kaže Biblija – dao život „pun godina“.

Ovogodišnji Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba obilježen je s uskom povezanošću sa Svjetskim danom mladih koji će se održati u Lisabonu od 1. do 6. kolovoza. Taj se odnos očituje u poruci pape Franje u kojoj starije osobe poziva da mole i blagoslivljaju mlade koji će sudjelovati na Svjetskom danu mladih, a mlade da posjete i poslušaju djedove, bake i starije osobe u svojoj zajednici. Papa je istaknuo kako između tih dviju naraštaja postoji zajedništvo života i vjere, uzajamno davanje i zahvalnost, svjedočenje nade i ljubavi.

U nastavku donosimo neke jednostavne smjernice koje će, nadamo se, biti od pomoći u organizaciji predstojećeg Svjetskog dana. Sigurni smo da će svatko htjeti kreativno pronaći najprikladniji način za njegovo obilježavanje u svom pastoralnom kontekstu.

Imajući na umu niz inicijativa provedenih u sklopu prethodnih proslava Svjetskog dana, kao i onih koje će, nadamo se, obilježiti i ovogodišnju proslavu, pripadajući logotip stavljamo na slobodno korištenje župama i biskupijama.

Prigodni pastoralno-liturgijski sadržaji dostupni su za preuzimanje na mrežnoj stranici Dikasterija za laike, obitelj i život na adresi http://www.laityfamilylife.va/content/laityfamilylife/it/eventi/2023/iii-giornata mondiale-dei-nonni-e-degli-anziani.html.

U nadi da će Treći svjetski dan djedova, baka i starijih osoba pridonijeti plodnom dijalogu između mladih i starijih, srdačno vas pozdravljamo u Gospodinu.

Gleison De Paula Souza
Tajnik Dikasterija za laike, obitelj i život

kardinal Kevin Farrell
Prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život