Rad prema mjeri obitelji

Rad prema mjeri obitelji

Rad prema mjeri obitelji
Redovna Papina kateheza srijedom bila je posvećena odnosu između obitelji i rada. „Za kršćanina, svaki je rad suradnja s Bogom prema stvorenju, dakle ispunja jedno sveto djelo. Rad je svet. Zbog toga je gospodarenje velika odgovornost čovjeka i društva koje ne može biti prepušteno samo nekolicini ili preuzeto od strane diviniziranog tržišta. Uzrokovati gubitak radnih mjesta znači uzrokovati tešku društvenu štetu“, rekao je papa Franjo.

Sveti je Otac rekao kako trebamo razviti osjećaj solidarnosti i brige prema jednom od najopasnijih suvremenih zala, prema pošasti nezapolsenosti.

„Žalosti me kada vidim ljude bez posla, koji ne nalaze posao i nemaju dostojanstvo onih koji u svoje domove donose kruh. Radujem se kada vidim političare koji se trude stvoriti i osigurati radna mjesta za sve. Moramo moliti kako nebi nedostajalo rada u obitelji“!

Papa Franjo je rekao kako postoje dvije vrste kuća: „pametna kuća“, spomenik efikasnosti, u kojoj rade samo oni koji imaju snage i sposobnosti stvaranja dohotka te „zajednička kuća“ u kojoj se naporno radi, ali u kojoj rad nije neprijatelj obitelji, gdje stariji nisu izgubljen glas u utrci za profitom te gdje djeca nisu siročad odsutnih roditelja zatočenih mašinom proizvodnje.

U govoru se osvrnuo na rad kojim se poboljšava mjestu u kojem se živi, ali i planet u cijelosti. Papa Franjo podsjeća kako Knjiga Postanka priziva sliku zemlje koja, nakon što je stvorena, nema ni trave ni grmlja zato što nema nikoga tko bi je obrađivao i zaljevao: „To nije romantizam, to je objava Božja. Imamo odgovornost da to razumijemo i prihvatimo u potpunosti. Enciklika „Laudato si’“, koja predlaže jednu integralnu ekologiju, sadrži tu poruku: ljepota zemlje i dostojanstvo rada, činjenice su koje ne dolaze jedna bez druge. Zemlja postaje lijepšom kada je čovjek obrađuje“.

U suprotnom se rad udaljuje od savez Boga s muškarcem i ženom te postaje taocem logike profita pa obezvrijeđuje darove života. „Propadanje duše, kojeg profit rađa, zagađuje sve, društveni život postaje korumpiranim, a domovi nestaju. I kao što je uobičajeno, cijenu plaćaju najsiromašniji, najsiromašnije obitelji“, istaknup je papa Franjo

Papa je objasnio kako se rad nadovezuje na slavljenje te je rad ujednor dio Božje stvoriteljskog plana.  „Po radu, kaže papa Franjo, obitelj se zbrinjava, a djeci se osigurava dostojanstven život.“ Nadalje je objasnio kako se na taj način služi zajedničkom dobru po primjerima tolikih majki i očeva koji svoju djecu uče vrijednosti rada za život obitelji i društva.

Na trenutak, Sveti je Otac skrenuo s teksta kako bi istaknuo „Kada rad svodimo na profit te kada zanemarimo utjecaj koji ima na svijet i čovječanstvo, tada okoliš i sam životi pate.“

„Bog je dao kršćanskim obiteljima izazov i misiju da uprisutne temelje stvorenja: pravo razumijevanje identiteta muškarca i žene i veze koji imaju, poziv da donose djecu na svijet te dar rada kako bi svijet učinili plodnijim i ugodnijim“, rekao je Sveti otac

Svoju je katehezu papa Franjo zaključio molitvom: „Neka nam Bog pomogne zagrliti njegov poziv u radosti i nadi, posebno pred mnogim izazovima s kojima se susrećemo.“