Proslava župnog blagdana u Oštrcu

Proslava župnog blagdana u Oštrcu

Proslava župnog blagdana u Oštrcu

U nedjelju 21. srpnja 2019. godine, župa svete Marije Magdalene na Oštrcu proslavila je blagdan svoje zaštitnice. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Anđelko Kufrin, župnik Župe svete Barbare u Velikoj Mlaki u koncelebraciji s domaćim župnikom vlč. Ivanom Vučakom. Svetoj su euharistiji, osim župljana, nazočili i brojni vjernici okolnih župâ koji su poznavali vlč. Anđelka Kufrina, inače bivšeg upravitelja naše župe.

Uvodni pozdrav i dobrodošlicu okupljenima uputio je župnik Ivan Vučak. Istaknuo je da smo iznimno sretni i počašćeni što je vlč. Anđelko Kufrin danas s nama. Emocije nije skrivao niti vlč. Anđelko Kufrin, koji se nakon petnaestak godina ponovno susreo s vjernicima svoje nekadašnje župe. Župnikom naše župe postao je davne 1998. godine i uspješno ju je vodio sedam godina.

U mnogome je doprinio našoj maloj žumberačkoj župi. Pripremao je roditelje i kumove koji su tražili sakrament krštenja za svoju djecu koje je kasnije pripremao za sakramente prve svete pričesti i potvrde, a zaručnike za sklapanje sakramenta ženidbe.

Predavao je vjeronauk u područnoj školi u Kostanjevcu. Brojne je naše drage pokojne ispratio na vječni počinak kod Gospodina. Obnovio je i uredio našu župnu crkvu. Neumorno je radio za dobrobit povjerenoga mu stada. Njegovo zalaganje i nesebični rad stoga nije ostao nezamjećen među župljanima, što je bilo vidljivo i tijekom euharistijskoga slavlja.

U svojoj homiliji vlč. Anđelko podsjetio nas je na važnost istinskih životnih vrijednosti, usmjerivši se na zaštitnicu župe, Mariju iz Magdale. Kratko nas je upoznao s njezinim životom i štovanjem koje se u zapadnoj Crkvi na osobit način raširilo u 12. st., a papa Franjo je 2016. godine slavlje njezina spomendana uzdignuo na razinu blagdana u Općem rimskom kalendaru. Istaknuo je važnost slobode koju nam je Bog darovao. Na primjeru Marije Magdalene, koja je radije odabrala sjesti blizu Učiteljevih nogu nego pomoći sestri, ocrtava se istinska ljubav prema Stvoritelju. Vlč. Anđelko naglasio je i važnost žena u suvremenom društvu, te potrebu ljubavi prema Bogu i prema bližnjemu.

Na kraju euharistijskoga slavlja, župnik Ivan Vučak je, u ime svih župljana, zahvalio vlč. Anđelku na njegovu dolasku. Vlč.Anđelko se zahvalio na dobrodošlici, uputio nekoliko riječi svojim bivšim župljanima i ispripovijedao događaje koji su mu ostali duboko u sjećanju. Nakon euharistijskoga slavlja druženje se nastavilo u ljepoti netaknute prirode koju nam je Gospodin darovao i uz svečani ručak koji su pripremili naši vrijedni župljani.