Proslava Pokrova Presvete Bogorodice u Kričkama

Proslava Pokrova Presvete Bogorodice u Kričkama

Proslava Pokrova Presvete Bogorodice u Kričkama

U subotu, 1. listopada 2022., kada se u dalmatinskoj grkokatoličkoj župi Pokrova presvete Bogorodice u Kričkama kod Drniša tradicionalno okupljaju dalmatinski grkokatolici i hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske, vladika križevački mons. Milan Stipić služio je arhijerejsku svetu liturgiju za brojne okupljene vjernike. S vladikom Milanom suslužili su grkokatolički

i rimokatolički svećenici i đakoni, a liturgiju je pjevao Zbor grkokatoličke katedrale iz Križevaca pod ravnanjem Martina Pleše. Na samom početku slavlja održan je ophod oko hrama s ikonom presvete Bogorodice kričanske i barjacima te izmoljena posebna posvetna molitva. Kričanska crkva, ove godine posvećena i obnovljena, župna je i manastirska crkva i ujedno eparhijsko Bogorodičino svetište. U homiliji je vladika Stipić progovorio o posebnoj ulozi Bogorodice Marije kao zaštitnice i utočišta kršćana, čemu je ovaj blagdan posebno posvećen jer se u povijesnom događaju 911. godine u Carigradu ukazala kako svojim pokrovom (plaštem) štiti kršćanski grad u teškim danima njegove opsade od strane neprijatelja. ”Mi ljudi baštinimo palu Adamovu narav i stoga baštinimo i njezine nedostatke. Sveti Ivan Zlatousti govori kako smo mi ljudi zbog svoje nečovječnosti slični  zvijerima jer ugađamo trbuhu kao medvjedi, tovimo tijelo kao mazge, zlopamtimo kao deve, otimamo kao vuci, ljutimo se i grizemo kao zmije, puni smo otrova kao škorpije, lukavi smo kao lisice. Takve pak zvijeri sustižu mnogi duhovni lovci: Sustiže nas pravedni gnjev Božji, zbog naših zlih djela, sustižu nas i posljedice naših vlastitih bezakonja i nedjela kao što kaže psalam: “Sustigoše me bezakonja moja, i ne mogu gledati” (Ps. 39, 13). Sustiže nas i nevidljivi neprijatelj, đavao: Postade mi kao medvjed u zasedi, kao lav u potaji – kako kaže prorok Jeremija (Jer 3, 10)” kazao je biskup Milan. ”Ali, ne bojmo se, braćo i sestre, Majka Božja i danas posreduje između neba i zemlje. Ona je posrednica svijeta koji prinosi svoje molitve k Prijestolju Slave Božje. Ona je ljubav i milosrđe naše, milost i praštanje i naša zastupnica pred Bogom. Ona ne sudi nego zagovara i traži milosrđe kod svoga sina Isusa Krista, Gospoda našega, čak i za one koji su zaslužili svaku osudu. Ona nije sud pravde, već majčinsko zauzimanje. I na Strašnom sudu ona će moliti Pravednoga Suca za oproštenje grijeha djece Božje.  Upravo iz toga razloga grijeh i jad ovoga svijeta ranjavaju  njezino majčinsko srce  jer ona voli čitav svijet, i na zlobu i grijeh odgovara ljubavlju” naglasio je vladika Stipić, pozvavši sve da se utječu presvetoj Bogomajci u svim svojim životnim nevoljama.

Na koncu liturgijskoga slavlja, vladiki Milanu i svim okupljenima zahvalio se župnik o. Jan Jakubov i pozvao sve na zajedništvo bratskoga stola. Za ovu su prigodu pristigli brojni hodočasnici, ne samo iz Dalmacije, već i iz Žumberka, Samobora, Jastrebarskoga, Križevaca i Zagreba.