Preuzvišeni vladika Kiro predstavio svoju novu knjigu

Preuzvišeni vladika Kiro predstavio svoju novu knjigu

Preuzvišeni vladika Kiro predstavio svoju novu knjigu

U srijedu, 17. veljače 2016. u „Spomen kući bl. Majke Tereze“ u Skopju, održana je promocija knjige „Crkva u službi čovjeka“ od skopskog biskupa i apostolskog egzarha u Makedoniji mons. dr. Kire Stojanova.

Uz biskupa Stojanova nazočni su bili arhiepiskop ohridski i makedonski gospodin gospodin Stefan, ravnatelj biskupijskog Caritasa mons. Antun Cirimotić, dekan Pravoslavnog bogoslovnog fakulteta u Skopju prof. dr. Aco Girevski, ravnateljica „Spomen kuće“ Renata Zdravkovska, ravnateljica komisije za vjerske zajednice Valentina Božinovska, te članovi iz diplomatskog zbora, te veliki broj prisutnih župljana i građana grada Skopja.

Na samom početku prisutnima se obratila moderatorica gđa. Jadranka Čadinovska, te pozvala mr. Ljerku Tot Naumovu koja je članica društva pisaca u Makedoniji i Hrvatskoj koja je pročitala neke djelove iz biskupove knjige uz glazbenu pratnju zvuka klavira gosp. Mihajla Čadinovskog.

Na samom početku prisutne je pozdravio prigodnom riječju skopski župnik don Davor Topić, kazavši „večeras smo se ovdje okupili na promociju biskupove knjige u kojoj su sadržana biskupova pastirska pisma obiteljskoj zajednici prigodom Godine obitelji u skopskoj biskupiji i apostolskom egzarhatu, te pastirska pisma Boguposvećenim osobama prigodom Godine posvećenog života.“ Također je predstavio promotore knjige: Gosp. Darku Majdića, dipl. teologa i oca šestero djece, Prof. s. Martinu iz Družbe sestara euharistinki i Gđu. Katicu Trajkovsku Abjanić predsjednicu Udruge Radio Marije.

Prvi dio knjige pastirska pisma prigodom Godine obitelji predstavio je promotor Darko Majdić koji je kazao da je Godina obitelji obuhvaćala dvije godine te istaknuo: „Prvu zapovijed koju je Bog objavio, Adam ne bi mogao ostvariti bez Eve, niti bi Eva mogla ostvariti bez Adama. Prva zapovijed dana čovjeku zapravo je dana jednom bračnom paru, a ona se odnosi na obitelj. Nije ovo ništa novo za primijetiti, ali svjedoci smo toga da živimo u vremenu kada je to vrlo lako zaboraviti. Nije stoga niti čudo da čovjek Crkve, pastir koji brine za svoje stado, odluči progovoriti vrlo ozbiljno o vrijednosti obitelji. U prvoj se godini sadržaj velikim djelom dotiče obitelji i kroz 8 pastirskih pisama i ostale prilike izlaže se važnost i vrijednost obitelji bez kojeg ne možemo imati niti Crkvu, niti ljudsko društvo uopće. Prva godina ide vrlo snažno krećući se oko zadane osnove, tumačeći mnoge vidove obiteljskog života, službu Crkve koja brine za obitelj različitim pastoralnim djelovanjem, molitvom i sakramentima. U produženoj godini može se primijetiti jedan intimniji ton. Iako nalazimo elemente i jednoga i drugoga u svim govorima oca biskupa, možemo reći da u drugoj godini biskup govori ne toliko „O obitelji“ koliko „OBITELJI“. Obraća se svakome od nas i poziva nas na obiteljsku molitvu, međusobni dijalog, odgoj i zajedništvo. Ovo su sve stvari bez kojih obitelj ne može i stoga, bez kojih ne može niti ljudsko društvo niti Crkva“ kazao je Majdić.

Drugi dio knjige koji sadrži biskupova pastirska pisma upućena Boguposvećenim osobama prigodom četiri susreta u Godini posvećenog života predstavila je prof. s. Martina. Sestra je tematski obradila riječi na kojima se biskup zadržao u svojem razmišljanju i govoru te kazala: „Biskup u svojem prvom pastirskom pismu govorio je o pozivu na svetost, u drugom susretu biskup podsjeća Boguposvećene osobe da su znak i navještaj za ovaj svijet, te u trećem i četvrtom susretu biskup poziva i govori o radosnom služenju Boguposvećenih osoba, te ističe tri zavjeta koji su temelj duhovnog života.“

Treći promotor bila je gđa. Katica Trajkovska Abjanić koja je kazala: „otvorivši knjigu pred mene su se otvorili tekstovi za Boguposvećene osobe, vjeroučitelje, napisani s jasnim i konciznim stilom, s jezikom razumljivim ne samo za one kojima su namijenjeni nego i za svakog vjernika, tekstovi protkani s čvrstom vjerom i razumljivo dubokom teološkom utemeljenosti. Toplo preporučam ovu knjigu s kojom se steče mudrost, s kojom se prosvjetljuje naš intelekt i koja omogučuje da misli izrečene u njoj da se pretvore u djela“.

I na kraju nazočnima se obratio autor knjige biskup Stojanov pozdravljajući sve te izražavajući zahvalnost organizatorima za organiziranje promocije, kazujući da je mnogo inspiriran govorom pape Franje obiteljima prigodom pohoda Meksiku u kojem govoru papa ističe da je Božje ime ljubav. „Povod za knjigu bila je izvanredna biskupska Sinoda za obitelj i Godina posvećenog života. Ova knjiga je rezultat na dvogodišnje pastoralne aktivnosti, realizirane sa suradnicima, svećenicima, sestrama i vjernicima“. Svoje obraćanje biskup je završio riječima: „Svi smo mi jedna velika duhovna obitelj, jedni sa drugima možemo ići naprijed, za dobro nas kao Crkve i društva“.

Na kraju promocije susret je nastavljen u ugodnom i radosnom zajedništvu između autora knjige biskupa Stojanova i prisutnih uzvanika ispred „Spomen kuće bl. Majke Tereze“ zbog dragocjenog događaja u Skopju. (kta)

 

Grkokatolicki vladika Kiro Stojanov
Grkokatolički vladika Kiro Stojanov
Vladika Kiro Stojanov potpisuje svoju novu knjigu
Vladika Kiro Stojanov potpisuje svoju novu knjigu