Preuvišenom vladici Kiri uručen novi relikvijar blažene Majke Tereze

Preuvišenom vladici Kiri uručen novi relikvijar blažene Majke Tereze

Preuzvišenom vladici Kiri uručen novi relikvijar blažene Majke Tereze

U ponedjeljak, 11. srpnja 2016., skopski biskup i apostolski egzarh mons. dr. Kiro Stojanov primio je predstavnike Zajednice zlatara – kujundžija katolika Albanaca iz Skopja, predvođene skopskim župnikom don Davorom Topićem.

Tom prigodom predstavnici su u ime Zajednice zlatara – kujundžija uručili biskupu Stojanovu za skopsku katedralu Presvetog Srca Isusova relikvijar kojeg su zajedno izradili za relikvije/moći bl. Majke Terezije. Također su istaknuli radost da kao zajednica zlatara u ovoj godini kanonizacije Majke Terezije mogu darovati ovaj relikvijar, što je ujedno ručni rad izrađen u filigranu.

Biskup Stojanov zahvalio je predstavnicima kao i cijeloj zajednici zlatara – kujundžija na daru relikvijara te je kazao „Ovo je neprocjenjiv dar vaše zajednice koji ostaje kao trajan spomen u skopskoj katedrali“. Osvrnuo se također na život i poslanje bl. Majke Terezije, te na pobožnost prema blaženici koja se obavlja svakog 5-og u mjesecu u skopskoj katedrali kao zavjetni dan, kad hodočaste tijekom godine sve župe iz Makedonije. Prisutne je informirao o domovinskoj proslavi „Dani Sv. Majke Terezije“ u mjesecu rujnu u njenom rodnom gradu Skopju, prigodom zahvale za dar kanonizacije, a koja će biti 4. rujna 2016. u Rimu. Zaželjevši Božji blagoslov u životu i radu cijeloj zajednici zlatara biskup Stojanov je kazao da će relikvijar sa relikvijama Majke Terezije prvi puta biti izložen 11. rujna u Skopju za vrijeme euharistijskog slavlja koje će predvoditi papin izaslanik prigodom zahvale za dar kanonizacije.

Na relikvijaru je napisano: Izradili Josip Zef Merdita i Leonardo Ljoni Mark zajedno sa zajednicom zlatara – kujundžija katolika Albanaca. (kta)

Relikvijar Majke Tereze
Relikvijar Majke Tereze