Pogledajte se u ogledalo prije osuđivanja drugoga

Pogledajte se u ogledalo prije osuđivanja drugoga

Pogledajte se u ogledalo prije osuđivanja drugoga

Propovijed Svetog Oca na jutarnjoj Misi u kapeli Doma Sveta Marta, 20. lipnja 2016.

Prije osuđivanja drugih treba pogledati u ogledalo da vidimo kakvi smo mi – potaknuo je Sveti Otac u propovijedi na jutarnjoj Svetoj misi u kapeli Doma Sveta Marta, 20. lipnja 2016. Papa je istaknuo da se Božji sud od našega razlikuje po Božjem milosrđu, a ne po Božjoj svemogućnosti.

Jedino Bog smije suditi, stoga ako ne želimo biti suđeni, ne treba da osuđujemo druge – istaknuo je papa Franjo u propovijedi usredotočenoj na odlomak iz evanđelja. Svi mi želimo da nas na Posljednjem sudu Gospodin blagonaklono gleda, da zaboravi sva zla koja smo činili u životu – rekao je papa Franjo.

Stoga, ako neprestano osuđuješ druge, istom ćeš mjerom biti suđen – kazao je papa Franjo dodajući da Bog traži od nas da se gledamo u ogledalu. Pogledaj se u ogledalu, ali ne da se šminkaš kako se ne bi vidjele bore. Ne radi toga, već da se vidiš kakav si. Zašto vidiš trun u oku brata svojega, a gredu u svojem oku ne vidiš?

Ili kako možeš reći svome bratu: Daj da izvadim trun iz tvojega oka dok je greda u tvojem oku? Kako nas Gospodin naziva kad tako činimo? Samo jedna riječ: licemjere, najprije izvadi gredu iz svojeg oka, i tada ćeš dobro vidjeti izvaditi trun iz oka svoga brata – kazao je Papa.

Iz evanđeoskoga odlomka je razvidno da se Gospodin malo ljuti, naziva nas licemjerima kad se stavljamo na Božje mjesto. Zmija je uvjerila Adama i Evu da to učine: „Ako budete jeli s ovoga stabla, bit ćete kao Bog“. Oni su htjeli zauzeti Božje mjesto – primijetio je papa Franjo te dodao:
Zbog toga je vrlo ružno suditi. Samo Bog može suditi, samo On. Na nama je da ljubimo, da budemo samilosni, da za druge molimo kad vidimo da stvari ne idu dobro, ali i s njima razgovaramo: ‘Ali, poslušaj, vidi… možda’ Ali nikada suditi, nikada. Ako sudimo, onda je to licemjerje – ustvrdio je sveti Otac.

Kada sudimo, stavljamo se na Božje mjesto; a naš je sud siromašan, nikada ne može biti istinit. A zašto naš sud ne može biti kao Božji? Možda zato jer je Bog svemoguć a mi ne? Ne, odgovorio je Papa, već jer našem sudu nedostaje milosrđe. Kad Bog sudi, sudi s milosrđem – rekao je Papa potičući:
Danas razmišljajmo o ovomu što nam govori Gospodin: ne sudite, da ne budete suđeni; mjerom kojom sudimo, nama će se suditi, i treće, gledajmo se u ogledalo prije osuđivanja. Ovaj je učinio ovo, onaj ono… ‘Ali, čekaj trenutak…’, pogledam se u ogledalo i potom razmislim. U suprotnom bit ću licemjer, jer se stavljam na Božje mjesto, a i stoga jer je moj sud bijedan, nedostaje mu nešto vrlo važno što Božji sud ima, nedostaje mu milosrđe. Neka nam Gospodin pomogne shvatiti te stvari – zaključio je Papa Franjo. (kta/rv)