Pentekostalni pastor postao grkokatolik, a slijedili ga i članovi njegove zajednice

Pentekostalni pastor postao grkokatolik, a slijedili ga i članovi njegove zajednice

Pentekostalni pastor postao grkokatolik, a slijedili ga i članovi njegove zajednice

Otkrivanje i dostupnost ranih tekstova crkvenih otaca posljednjih godina mnoge su protestante vratile u okrilje Katoličke Crkve. Sličan je slučaj i s Joshuom Mangelsom, pentekostalnim pastorom i voditeljem crkvene zajednice u Tucsonu, u američkoj saveznoj državi Arizoni, koji je sa sobom, u puninu katoličke vjere, doveo i obitelj te čak neke članove svoje zajednice.

Kako piše National Catholic Register Mangelsovo prvo iskustvo katoličanstva bilo je u njegovim tinejdžerskim godinama kada je prolazio kroz krizu vjere. Dok je dane provodio na igralištu jedna starija katolička gospođa, Karen, zamolila ga je da joj pomogne s tečajem Biblije kroz koji je tada prolazila. Umjesto da gubi vrijeme vani, budući pastor čitao je Sveto pismo i pomogao starici.

Kako svjedoči, to iskustvo mu je obnovilo vjeru u Boga te je uskoro “osjetio poziv za ‘lov’ na duše i evangelizaciju”. Nakon nekog vremena postao je pastor u svojoj zajednici, radeći taj posao s puno ljubavi. Ipak, uskoro su ga počeli smetati “vjetrovi promjene u doktrini i hirovi te pritisak reklamiranja Crkve”.

Ključan trenutak zbio se nakon konferencije pastora koju je pohodio i koja ga je razočarala. Frustriran, na putu kući u autu je počeo slušati katoličkog govornika na kojeg ga je uputio prijatelj. Kako se prisjeća, propovijed je bila o smrtnim grijesima te ga je oduševila.

“Slušao sam to dva i pol sata dok sam se vozio doma i kad sam stigao žena me pitala kako mi je bilo na konferenciji. Rekao sam joj: ‘Bilo mi je užasno, ali moraš poslušati ovo”, poručio je Mangels koji je prvi put bio suočen s naukom crkvenih otaca i crkvene povijesti.

Uskoro su Joshua i njegova supruga Teresa počeli provoditi sate u proučavanju prve Crkve, naručivši djela crkvenih otaca, a Joshua je čak srijedom navečer svoju kongregaciju počeo podučavati o nauku sv. Polikarpa, Justina Mučenika te ostalim ranocrkvenim ocima i spisima.

“Kad sam čitao crkvene oce počeo sam razumijevati i sakramente te sam napokon uviđao koliko je euharistija bila važna prvoj Crkvi. Ako je Krist zapovijedio euharistiju, htio sam primiti Gospodina”, nadodao je Mangels.

Iako se u njemu rodila želja za prijelazom na katoličanstvo, uskoro su se pojavile i prve prepreke.

“Moja žena i ja dogovorilo smo se da mećemo više čitati katoličku literaturu ili slušati propovijedi s obzirom na to da su gubitak posla i kuće u tom slučaju bili neizbježni”, rekao je Mangels kojem je pastorska služba bila glavni izvor prihoda.

Odlučili su spremiti katoličke knjige u garažu te je svaki razgovor o tim temama bio zabranjen. Ali takvo stanje nije potrajalo. Kako svjedoče, jednostavno nisu mogli prestati razgovarati o sakramentima i prvoj Crkvi. Dapače, Joshuine kateheze srijedom potaknule su i pripadnike njihove crkvene zajednice na istraživanje katoličanstva.

U rujnu prošle godine Mangels je obavijestio svoju kongregaciju o prelasku u Katoličku Crkvu. Međutim, prvi katolički svećenik kojeg je susreo nije pripadao zapadnom, rimskom obredu već bizantskom. Naime, kad je pokušao organizirati jedan pro-life skup došao je u kontakt s ocem Bobom Rankinom, svećenikom grkokatoličke župe sv. Melanije.

Nakon nekoliko mjeseci katekumenata, ovog su Uskrsa Joshua, njegova supruga Teresa i još nekolicina pentekostalnih vjernika prešli među grkokatolike.

Unatoč naočigled velikim razlikama između pentekostalnog slavlja i grkokatoličke liturgije, otac Rankin tvrdi kako su Mangels i članovi njegove kongregacije došli “u pravu Crkvu s obzirom na svoju duhovnost”.

“Došli su s pentekostalnim temeljem što znači da su iskusili obraćenje i predali živote Kristu. Htjeli su liturgiju koja će biti demonstrativna, a istočna liturgija je izuzetno iskustvo, ono je adorativno. Cilj je doživjeti Boga, cilj je slomiti se i plakati”, dodao je svećenik koji je posebno bio iznenađen njihovim žarom i predanjem u svim dijelovima života.

“Prva stvar koju su me pitali bila je: ‘Gdje su omotnice (za donacije)?’ Imam ljude koju tu dolaze 20 godina i nikada me to nisu pitali”, zaključio je otac Rankin