Papina poruka uz Dan molitve i bratstva sa starijim i bolesnim svećenicima

Papina poruka uz Dan molitve i bratstva sa starijim i bolesnim svećenicima

Papina poruka uz Dan molitve i bratstva sa starijim i bolesnim svećenicima

Unatoč pandemiji, i ove godine stariji i bolesni svećenici talijanske pokrajine Lombardije žive poseban dan u marijanskom svetištu Santa Maria del Fonte u mjestu Caravaggio, prenosi Vatican News.

Papa Franjo izrazio je radost zbog inicijative Dan molitve i bratstva sa svećenicima starije dobi, i onima bolesnima, koja se i ove godine održava u marijanskom svetištu u Caravaggiu, nedaleko od Bergama, a u kojoj sudjeluju i biskupi pokrajine Lombardije. Lijepa je ta pozornost biskupa prema tjelesno slabijem dijelu njihovih svećenika. Zapravo, svećenici ste koji, u molitvi, slušanju, i u prikazivanju trpljenja obavljate u svojoj Crkvi službu koja nije sporedna, istaknuo je Papa.

Zahvalivši volonterima Talijanske unije za prijevoz bolesnika u Lurd i međunarodna svetišta (UNITALSI), koji su sudjelovali u organizaciji susreta, Papa je napomenuo da oni očituju zahvalnost čitavoga Božjeg naroda prema svojim svećenicima. Potom se obratio svećenicima te napomenuo da posebno njima, “dragoj subraći koji žive vrijeme starosti ili pak gorki čas bolesti”, osjeća da mora reći ‘hvala’. Hvala za svjedočanstvo vjerne ljubavi prema Bogu i Crkvi,  napomenuo je Papa. Hvala za tihi navještaj evanđelja života. Hvala vam zato što ste živo sjećanje kojim se valja služiti u izgradnji budućnosti Crkve.

Papa Franjo se u poruci osvrnuo i na teškoće koje smo svi nedavno doživjeli zbog posebnih mjera nametnutih zbog pandemije, te spomenuo ograničene prostore, dane dosade, udaljenost od najmilijih, strah od zaraze, te shvaćanje naše slabosti. Zapravo, upoznali smo ono što neki od vas, kao i brojni drugi stariji ljudi, žive svakoga dana. Nadam se da će nam to razdoblje pomoći shvatiti da je, mnogo više od zauzimanja prostora, potrebno ne potrošiti uludo vrijeme koje nam se daruje; da će nam pomoći uživati u ljepoti susreta s drugima, ozdraviti od virusa samodostatnosti. Nemojmo zaboraviti tu lekciju, pozvao je Papa.

Mnogi su u tom razdoblju podigli pogled prema nebu. Ono što smo proživjeli može biti iskustvo pročišćenja. Kao što je to trpljenje za te svećenike. I za naš svećenički život krhkost može biti kao vatra talioca i kao lȕg perača koji nas, uzdižući nas prema Bogu, pročišćava i posvećuje. Nemojmo se bojati trpljenja; Gospodin s nama nosi križ, istaknuo je papa Franjo te na kraju poruke povjerio Djevici Mariji sve sudionike susreta; dok je u molitvi Nju, Majku svećenika, podsjetio na brojne svećenike preminule zbog tog virusa i na one koji se oporavljaju.