Papina molitvena nakana za ožujak: Da kršćani uvijek promiču zaštitu života

Papina molitvena nakana za ožujak: Da kršćani uvijek promiču zaštitu života

Papina molitvena nakana za ožujak: Da kršćani uvijek promiču zaštitu života

Papina molitvena nakana za ožujak, koju je objavila Papina svjetska molitvena mreža putem videoporuke posvećena je za pronalazak kršćanskih odgovora na bioetičke izazove, kako bi kršćani pred njima znali uvijek, molitvom i društvenim djelovanjem, promicati zaštitu života. Jasno je da je znanost napredovala te nam bioetika danas postavlja niz problema na koje moramo odgovoriti: ne možemo sakriti glavu u pijesak poput noja, ističe Papa u poruci. Biotehnološke se promjene uvijek moraju koristiti polazeći najprije od poštivanja ljudskog dostojanstva.

Primjerice, objašnjava Sveti Otac, ljudski se embriji ne mogu tretirati kao jednokratni, otpadni materijal – i oni su žrtve današnje kulture odbacivanja. To se ne smije. Tako se širi ta kultura koja toliko škodi, kazao je. Ne možemo dopustiti da ekonomska dobit uvjetuje biomedicinska istraživanja, dodaje papa Franjo.

Moramo razumjeti duboke promjene koje se događaju uz još dublje, još suptilnije razlučivanje. Nije riječ o zaustavljanju tehnološkog napretka. Ne, u pitanju je njegova pratnja, naglašava Papa. Riječ je o zaštiti ljudskog dostojanstva i napretka. Drugim riječima, ne možemo ljudskim dostojanstvom platiti cijenu napretka. Te dvije stvari idu zajedno, u skladu zajedno, poručuje.

Suočeni s novim izazovima koje predstavlja bioetika, molimo se da kršćani svojom molitvom i svojim društvenim djelovanjem promiču obranu života, zaključuje Sveti Otac.