Papa: Zapovijed ljubavi jest biti uz staru osobu, dijete, osobu bez posla i izbjeglicu

Papa: Zapovijed ljubavi jest biti uz staru osobu, dijete, osobu bez posla i izbjeglicu

Papa: Zapovijed ljubavi jest biti uz staru osobu, dijete, osobu bez posla i izbjeglicu
„Isusova zapovijed ljubavi poziva nas da si međusobno želimo dobro; čak i kad se međusobno ne razumijemo ili ne slažemo. Ali upravo se u tome vidi kršćanska ljubav: to je otkupljena ljubav, oslobođena egoizma.“

„Ljubav koju nam Isus zapovijeda konkretni je put izlaženja iz sebe; to je ljubav koja se očituje unatoč razlikama u mišljenju ili karakteru ljudi, jer ona je iznad tih razlika“, istaknuo je Sveti Otac na nedjeljnom nagovoru, prije molitve Kraljice neba.

Sveti je Otac podsjetio na Isusove riječi iz evanđeoskog odlomka, u kojem na posljednjoj večeri zapovijeda: „Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio“ te napominje da „veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje. Vi ste prijatelji moji ako činite što vam zapovijedam“.

Te riječi sažimaju čitavu Isusovu poruku, primijetio je Papa, kao i čitavo njegovo djelo: „Položio je život za svoje prijatelje, koji ga nisu razumjeli i u ključnom su ga trenutku napustili, izdali i zanijekali. To znači da nas ljubi premda to nismo zaslužili; tolika je njegova ljubav“, rekao je Papa.

„Isusova zapovijed ljubavi nije apstraktni ili izvanjski naputak za život. Njegova je zapovijed nova zato što ju je on prvi ostvario; on ju je utjelovio i na taj način zakon ljubavi biva jednom zauvijek upisan u čovječje srce; upisan plamenom Duha Svetoga. A s Duhom Svetim, kojeg nam Isus šalje i mi možemo ići putem ljubavi“, ustvrdio je Sveti Otac.

To je konkretni put izlaženja iz sebe da bi se išlo drugima ususret. Isus nam je pokazao da se ljubav prema Bogu ostvaruje po ljubavi prema bližnjemu; Obje idu zajedno. A u evanđelju vidimo kako su svi, od djece do odraslih, od bogatih do siromašnih, od učenih do neukih, od pravednih do grješnih u Kristovu srcu našli prihvat, istaknuo je papa Franjo.

„Isusova zapovijed ljubavi poziva nas da si međusobno želimo dobro; čak i kad se međusobno ne razumijemo ili ne slažemo. Ali upravo se u tome vidi kršćanska ljubav: to je otkupljena ljubav, oslobođena egoizma“, naglasio je Sveti Otac. „Na koncu, ta ljubav daruje, kako Isus naučava, puninu radosti“, dodao je.

Kristova ljubav, koja je po Duhu Svetom izlivena u našim srcima, svakoga dana izvršava u Crkvi i svijetu čudesa, napomenuo je papa Franjo i dodao: „Toliko je velikih i malih gesta koje ispunjavaju Gospodinovu zapovijed: biti uz staru osobu, uz dijete, uz bolesnika, uz osobu u poteškoći, koja je bez doma, bez posla; uz osobu koja je useljenik, izbjeglica…“

Nakon molitve Kraljice neba, Papa je pozdravio okupljene hodočasnike, među kojima je osobito istaknuo vjernike iz Hrvatske. Pozdravio je i talijanske šumare koji obilježavaju nacionalni dan prirodnih rezervata, sudionike skupa o školi i obitelji, u organizaciji Talijanske biskupske konferencije te izaslanstvo iz udruge „Komen Italia“ koja se zalaže za borbu protiv karcinoma dojke.

Na koncu je papa Franjo pozdravio sve koji su se uključili u današnji rimski „Hod za život“ koji je započeo s podnevnim nagovorom na Trgu sv. Petra i na kojem sudjeluju i brojni kardinali, među kojima su Raymond Burke, Angelo Amato, Zenon Grocholewski, Marc Ouellet i drugi.

„Važno je zajedno raditi kako bi se štitio i promicao život“, potaknuo ih je Papa, dodajući da se u mnogim zemljama danas obilježava Majčin dan te potičući da se sa zahvalnošću spomenemo svojih majki i za njih molimo.