Papa: Vidioci s pismima koja Gospa šalje u 16 sati – to nije kršćanski identitet

Papa: Vidioci s pismima koja Gospa šalje u 16 sati – to nije kršćanski identitet

Papa: Vidioci s pismima koje Gospa šalje u 16 sati – to nije kršćanski identitet
Valja štititi kršćanski identitet i dopustiti da nas Duh Sveti vodi u životu – istaknuo je papa Franjo na jutrošnjoj misi u Domu sv. Marta.

Sveti je Otac upozorio na osobe koje žele kršćanstvo pretvoriti u samo jednu lijepu ideju i na one koji uvijek traže novotarije u kršćanskom identitetu. Istaknuo je svjetovnost kao opasnost za kršćansko svjedočenje, jer ona tako „rastegne savjest“ da u nju sve može ući.

Da bismo stigli do kršćanskoga identiteta, Bog nas je vodio dugim povijesnim hodom. I nama je ići dugim putem u životu kako bismo učvrstili kršćanski identitet i mogli svjedočiti. To se može definirati kao put od nejasnoće do jasnoga identiteta.

Istina, postoji grijeh zbog kojeg padamo, ali imamo Gospodinovu snagu kako bismo se podigli i ustrajali u svojem identitetu. Grijeh je u određenom smislu, primijetio je Papa, dio našega identiteta: „Grješnici smo, ali vjerujemo u Isusa Krista.“ I to nije samo znanstvena vjera, nego i Božji dar. Sam nas Bog potvrđuje u Kristu, on nas je pomazao, opečatio, dao nam zalog Duha Svetoga. „Bog nam daje identitet“ – ustvrdio je Sveti Otac.

Vjernost je identitetu od temeljne važnosti, kao i predanje Duhu Svetom da nas vodi u životu. Kako se izrazio papa Franjo, nismo sljedbenici neke posebne filozofije, već pomazanici koji imaju zalog Duha Svetoga. Međutim, budući da smo grješnici, uvijek dolaze iskušenja i postoji opasnost gubitka identiteta. Papa je stoga upozorio na nekoliko takvih opasnosti:

Prva je prijelaz sa svjedočenja na ideje; razvodnjivanje svjedočanstva. Međutim, naglasio je papa Franjo, kršćanski je identitet konkretan. Radi se o opasnosti prijelaza na „meku“ religiju, na gnosticizam. Kršćanski je identitet, prema Papinim riječima, skandalozan zbog križa, i stoga postoji iskušenje da se rekne ne, da se želi izbjeći sablazan.

Zatim ima i onih kojima su uvijek potrebne novotarije u kršćanskom identitetu, koji su zaboravili da su izabrani i pomazani, da imaju milost Duha Svetoga. Oni, primjerice – našalio se Papa – traže vidioce koji govore o pismu koje će Gospa poslati u 4 sata popodne. I od toga žive. Međutim, to nije kršćanski identitet.

Na koncu, postoje oni koji mondenošću ugrožavaju svoj kršćanski identitet; osobe koje toliko rastežu savjest da u nju sve ulazi. Tako sol postaje bljutava – kazao je Sveti Otac, primijetivši da postoje kršćani koji ne znaju svjedočiti Isusa Krista. Bog nas je u povijesti spasenja iz dvojbe uveo u sigurnost, u stvarnost utjelovljenja i otkupiteljske smrti svojega Sina. To je naš identitet – naglasio je Papa, objasnivši kako trebamo moliti za dar identiteta koji se ne prilagođava stvarima, kako ne bi postao bljutav.

Radio Vatikan|Bitno.net