Papa u rimskoj sinagogi: Židovi i kršćani moraju se osjećati braćom

Papa u rimskoj sinagogi: Židovi i kršćani moraju se osjećati braćom

Papa u rimskoj sinagogi: Židovi i kršćani moraju se osjećati braćom
Papa Franjo prvi je put, kao poglavar Katoličke crkve, posjetio rimsku sinagogu Tempio maggiore.

Židovska je zajednica srdačno dočekala Svetog Oca koji se rukovao sa svima, gdje god je prolazio. U središtu susreta bili su govori Pape i predstavnika židovske zajednice u kojima je istican velik napredak u odnosima između katolika i židova u posljednjih 50 godina i osuda svih konflikata, ratova i nasilja današnjice.

– Ni nasilje niti smrt neće nikada imati posljednju riječ pred Bogom, jer je On Bog ljubavi i života. Mi ga moramo uporno moliti da nam pomogne da u Europi, u Svetoj Zemlji, na Bliskom Istoku, u Africi i na svakom drugom dijelu svijeta živimo logiku mira, pomirenja, oprosta i života, a ne logiku rata, nasilja, smrti – poručio je rimski biskup.

Naglasio je kako u židovsko-kršćanskom dijalogu postoji jedinstvena i osobita veza snagom hebrejskih korijena kršćanstva.

– Židovi i kršćani moraju se dakle osjećati braćom, ujedinjeni istom Bogom i jedinstvenom zajedničkom duhovnom baštinom na kojoj se temelji i nastavlja izgrađivati budućnost – kazao je dodajući kako svi pripadamo jedinoj obitelji,  obitelji Boga, koji nas prati i štiti kao svoj narod.

Podsjetio je i na nedavno obilježavanje 50. obljetnice deklaracije „Nostra aetate“, II. vatikanskog koncila koja je omogućila sistematski dijalog između Katoličke crkve i Židovstva.

– Koncil je zacrtao put: Da otkrivanju hebrejskih korijenja kršćanstva. Ne svakom obliku antisemitizma, i osude svake nepravde, diskriminacije i progonstva koji iz njega proizlaze – kazao je.

Sveti je Otac posebno suosjećanje pokazao žrtvama holokausta iz 1943. godine.

– Prošlost nam mora poslužiti kao lekcija za sadašnjost i za budućnost. ‘Shoah’ nas poučava da je uvijek potrebna maksimalna budnost, da bi se na vrijeme moglo djelovati u obrani ljudskog dostojanstva i mira – poručio je Papa.

I predstavnici židovske zajednice složili su se u osudi svih oblika nasilja današnjice te kako bi se obje vjerske zajednice protiv toga trebale boriti.

– Vjera ne rađa mržnju, ne prolijeva krv, poziva na dijalog, suživot, nadahnutu na miru, slobodi, gdje se uči poštivati svakoga s njegovim identitetom – rekla je predsjednica rimske Židovske zajednice Ruth Dureghello dodajući kako osjeća potrebu da se i židovi i katolici suprotstave zlu današnjeg vremena.

Predsjednik Zajednice talijanskih židova Renzo Gattegna Papi je poručio kako svi polažu veliku nadu u njegovu  sposobnost u dijalogu, razumijevanju.

– Svatko, vjeran svojoj tradiciji, mora naći način kako biti u miru s drugima – poručio je glavni rimski rabin Riccardo di Segni.

Također je osudio nacionalizam, ideologije i nasilje opravdano ‘fanatičkim vizijama religija’ koji se u današnje vrijeme javljaju te ponovo ‘religiozna progonstva’. Istaknuo je pak ovaj susret kao znak dviju vjerskih zajednica koje se snažnu odupiru tomu.

Franjo je, nakon svetog Ivana Pavla i pape emeritusa Benedikta XVI., treći papa koji je posjetio rimsku sinagogu.