Papa: Tko moli za svoje neprijatelje zaslužuje biti kanoniziran

Papa: Tko moli za svoje neprijatelje zaslužuje biti kanoniziran

Papa: Tko moli za svoje neprijatelje zaslužuje biti kanoniziran

Papa Franjo je u nedjelju poslije 16 sati otišao u pastoralni pohod župe svete Marije Josefe od Srca Isusova.

U svojoj propovijedi na svetoj misi, pozivajući se na glavne poruke liturgijskih čitanja, Sveti Otac istaknuo da je poziv na svetost zapravo program našeg života.

– Može me netko upitati: ‘Oče, ali koji put vodi do svetosti?’ – pretpostavio je Papa te odgovorio – Isus to kroz konkretne stvari dobro objašnjava u Evanđelju. Želim li se osvetiti nekome za nešto, udaljujem se od puta svetosti. Nema osvete! ‘Platit ćeš mi za to’ ne spada u kršćanski rječnik! Ali kako mogu tako živjeti? Ta ona me svakodnevno ogovara i ja još da za nju molim?! – Da, moli za nju! To je put praštanja, zaboraviti uvrede – kazao je Papa.

Govoreći zatim o Božjoj dobroti i savršenosti kazao je kako Bog svoja dobra dijeli svima i ne pravi razliku.

– Ako mi netko učini nešto nažao, u svom srcu opraštam! To je put svetosti i to nas udaljuje od svakoga rata! Kad bi svi ljudi to naučili, ne bi nikada došlo do rata! Rat započinje ovdje srcu – naglasio je.

Papa je naveo kako mržnja i volja za osvetom razara obitelj i prijateljstvo, zato je potrebno oprostiti i moliti za one koji nas progone.

– Moliti za one koji nas progone, znači moliti za to da promijene život, da im Gospodin oprosti. To je velikodušnost. Bog je velikodušan – objasnio je Papa.

Osoba koja prakticira molitvu za svoje neprijatelje zaslužuje biti kanonizirana, ustvrdio je Papa, i dodao kako svi imamo neprijatelje koji nas mrze i ne čine nam dobro.

– Možda će onaj osjećaj mržnje ili volje za osvetom ostati, ali mi se trudimo tako činiti! Molimo za svoje neprijatelje, molimo i za one koji u ratu ubijaju djecu, da se obrate. Molitva je ‘protuotrov’ za mržnju, za ratove koji započinju kod kuće, u kvartu u obitelji. Kolike li se obitelji mrze zbog nasljedstva?! Molimo da nastupi mir. Ako mi netko ne želi dobro nego zlo, za njega posebno trebam moliti! Molitva je moćna, pobjeđuje zlo i donosi mir – kazao je oduševljeno papa Franjo.

Na kraju Papa je pozvao sve da mole za milost da mogu moliti za neprijatelje.

– Molim vas da tako činite i steknete to iskustvo. Tako se pobjeđuje i napreduje na putu svetosti i savršenosti – poželio je na koncu svoje propovijedi Sveti Otac.