Papa: Svi će vas razumjeti ako govorite jezikom istine i ljubavi

Papa: Svi će vas razumjeti ako govorite jezikom istine i ljubavi

Papa: Svi će vas razumjeti ako govorite jezikom istine i ljubavi

Duh Sveti je “umjetnik pomirenja”, te ima moć promicati bratstvo u svakom kontekstu i činiti sklad različitosti.

 

Doživite novu Pedesetnicu kako biste svjedočili snagu ​​ljubavi koja oživljava sve što susreće – rekao je papa Franjo u redovitoj katehezi tijekom opće audijencije na Trgu svetoga Petra, u srijedu 19. lipnja, potičući da to tražimo od Gospodina. Potom je podsjetio da je Duh Sveti ‘umjetnik pomirenja’, te ima moć promicati bratstvo u svakom kontekstu i činiti sklad u različitosti.

Papa se usredotočio na događaj Duhova, kada su apostoli okupljeni u molitvi u dvorani Posljednje večere doživjeli događaj koji je nadvisio njihova očekivanja, jer su bili iznenađeni Božjim izljevom. Prije svega podsjetio je na središnju važnost molitve koja je plućno krilo kršćanskog života i bez koje ne možemo biti kršćani.

Razmišljajući o načinu na koji se Duh Sveti očituje, to jest izlijeva i ne podnosi zatvoreno, te snagom silovitog vjetra širom otvara vrata; vjetru kojem se pridružuje vatra koja podsjeća na Sinaj i dar deset zapovijedi, Sveti Otac je istaknuo da je slaba riječ Petra, koji je čak bio sposoban Gospodina zanijekati, nakon što je kroz nju prošla vatra Duha Svetoga, postala sposobna pokrenuti obraćenje. Tako je Crkva rođena iz vatre koja gori na Pedesetnicu.

– To je oganj ljubavi koji očituje snagu riječi Uskrsloga prožete Duhom Svetim. Tako se novi i konačan savez više ne temelji na pisanom zakonu na kamenim pločama, nego na djelovanju Duha Božjega koji sve stvari čini novima i urezuje se u srcima. Dakle, riječ je apostola postala nova riječ koja se može shvatiti, jer kao da je izravno prevedena na mnoge jezike – rekao je Papa.

Naglasio je kako se radi o jeziku istine i ljubavi koji je univerzalan jezik, koji i nepismeni mogu razumjeti.

– Ako idete s istinom, iskrenošću i ljubavlju u svojem srcu, svi će vas razumjeti. Duh Sveti je tvorac zajedništva, umjetnik pomirenja koji zna ukloniti prepreke između Židova i Grka, robova i slobodnjaka, kako bi stvorio jedno tijelo – rekao je Papa.

Pojasnio je kako On gradi zajednicu vjernika usklađujući jedinstvo tijela i mnoštvo članova.
– Čini da raste Crkva, pomažući joj da ide preko svojih ljudskih granica, grijeha i bilo kakvog skandala. Iskustvo koje su doživjeli apostoli jest ‘trezveno opijanje Duhom’, kao što je govorio sveti Ambrozije – rekao je papa Franjo.

Pojasnio je da nas Bog zavodi svojom ljubavlju i tako nas uključuje kako bi pokrenuo povijest i procese kroz koje pročišćava novi život.

– Naime, samo Duh Sveti ima moć u svaki kontekst unijeti više ljudskosti i bratstva, počevši od onih koji ga prihvaćaju. Molimo Gospodina da možemo iskusiti nove Duhove, da raširi naša srca i  uskladi naše osjećaje s Kristovim kako bismo bez srama naviještali Njegovu riječ koja preobražava i svjedočili snagu ljubavi koja oživljava sve ono što susreće – zaključio je papa Franjo.