Papa primio grkokatoličke vjernike

Papa primio grkokatoličke vjernike

prenosimo sa portala: dnevno.hr

Najbolji način slavljenja svetoga Jozafata je taj da se međusobno ljubimo i služimo jedinstvu Crkve, rekao je papa Franjo pozdravljajući, 25. studenog, oko pet tisuća grko-katoličkih vjernika okupljenih u vatikanskoj bazilici.

Hodočašće je održano u prigodi 50. obljetnice prijenosa relikvijâ toga ukrajinskog mučenika u baziliku Svetoga Petra. Prije dolaska Svetoga Oca, hodočasnici, koji su stigli iz Bjelorusije i Ukrajine, sudjelovali su na euharistijskom slavlju koje je predvodio kardinal Leonardo Sandri, pročelnik Kongregacije za istočne Crkve, zajedno s višim nadbiskupom Grko-katoličke Crkve u Ukrajini, Sviatoslavom Shevchukom.

Zajedništvo života među svima koji pripadaju Kristu stvarnost je koja nam daje predokus vječnoga života, čiji je važan vidik upravo radosno bratstvo svih svetih. Papa je Franjo u govoru hodočasnicima koji su došli na grob biskupa svetoga Jozafata, podsjetio da nam upravo taj ukrajinski mučenik govori o zajedništvu svetih. On, koji je prihvatio monaški život prema pravilima Reda bazilijanaca, i koji se zauzeo za reformu svojega reda, što je – kako je podsjetio papa – dovelo do nastanka Bazilijanskoga reda svetoga Jozafata. Po želji Pavla VI., tijelo je toga sveca, 1963. godine, smješteno ispod oltara svetoga Bazilija Velikoga, u blizini groba svetoga Petra.

Sveti je Jozafat uložio sve svoje snage – kao jednostavni vjernik, i kao redovnik, pa i poslije kao biskup Polotska – u jedinstvo Crkve pod vodstvom Petra, apostolskoga prvaka. Stoga, ako je to zajedništvo Crkve, napomenuo je papa Franjo, svaki vidik našega kršćanskog života može biti potaknut željom da zajedno gradimo, da zajedno svjedočimo vjeru.

Na tom nas putu prati, i on je sâm središte toga puta, Isus Krist, uskrsli Gospodin, istaknuo je Sveti Otac te dodao: Ta nas želja za zajedništvom potiče da nastojimo razumjeti drugoga, poštovati ga te prihvatiti i pružiti bratsko ispravljanje. Najbolji način slavljenja svetoga Jozafata jest da se međusobno ljubimo i služimo jedinstvu Crkve. rekao je Papa te potaknuo na izgradnju mostova bratstva. Želim da vam duboko zajedništvo koje svakoga dana želite produbiti u Katoličkoj Crkvi pomogne graditi mostove bratstva i s drugim Crkvama i crkvenim zajednicama u Ukrajini, a i drugdje, gdje su prisutne vaše zajednice, rekao je papa Franjo.

vlcsnap-2013-03-19-23h30m56s0