Papa pozvao na veću ekološku svijest: “Zemlja nije samo naš dom već i Božji”

Papa pozvao na veću ekološku svijest: “Zemlja nije samo naš dom već i Božji”

Papa pozvao na veću ekološku svijest: ‘Zemlja nije samo naš dom već i Božji!’

Pozvani smo ponovno otkriti osjećaj svetog poštovanja prema Zemlji, jer to nije samo naš dom, već i Božji dom.

Papa Franjo na današnjoj je općoj audijenciji govorio o planetu Zemlji povodom 50. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje.

– To je prilika da obnovimo svoje opredjeljenje da volimo svoj zajednički dom i brinemo se o njemu i o najslabijim članovima naše obitelji. Kao što nam pokazuje tragična pandemija koronavirusa, samo zajedno i poduzimanjem najosjetljivijih možemo prevladati globalne izazove. Trebamo rasti u brizi o zajedničkom domu – kazao je papa Franjo.

Stoga je za ovu prigodu uzeo tekst iz Knjige Postanka koji govori o stvaranju. U drugom izvještaju o stvaranju Sveti pisac piše kako je Bog zasadio vrt u Edenu i u njega smjesto čovjeka kojeg je stvorio da edenski vrt obrađuje i čuva.

– Stvoreni smo od zemaljkog materijala, a plodovi zemlje podržavaju naš život. No, kako nas podsjeća knjiga Postanka, mi nismo jednostavno ‘zemaljski’: mi također nosimo u sebi onaj životni dah koji dolazi od Boga. Stoga živimo u zajedničkom domu kao jedna ljudska obitelj i u biološkoj različitosti s drugim Božjim stvorenjima. Kao slika Božja pozvani smo brinuti se i poštivati sva stvorenja i njegovati ljubav i suosjećanje za našu braću i sestre, napose najslabije, nasljedujući Božju ljubav prema nama, koja se očituje u njegovu Sinu Isusu. Postao je čovjekom kako bi s nama podijelio ovu situaciju i spasio nas – pojasnio je papa Franjo.

Potom je naglasio kako zbog vlastite sebičnosti nismo ostali odgovorni čuvari Zemlje i njezini skrbnici. Dovoljno je samo sagledati stvarnost u kojem možemo vidjeti da naš planet propada.

– Zagađivali smo ju i pljačkali, ugrožavajući vlastiti život. Zbog toga su formirani razni međunarodni i lokalni pokreti kako bi probudili savjest. Iskreno cijenim ove inicijative, ali još će biti potrebno da naša djeca izađu na ulice kako bi nas naučila onome što je očito, odnosno da nema budućnosti za nas ako uništimo okoliš koji je nama potpora. Nismo uspjeli čuvati zemlju, svoj dom- vrt i svoju braću. Sagriješili smo protiv zemlje, protiv bližnjega i, u konačnici, protiv Stvoritelja, dobrog Oca koji osigurava za sve i želi da živimo zajedno u zajedništvu i blagostanju – istaknuo je Sveti Otac.

Podsjetio je na španjolsku poslovicu koja kaže da Bog uvijek oprašta, ljudi ponekad, ali da priroda nikada ne oprašta. Stoga će odgovor Zemlje na naše izrabljivanje biti ružan.

– Proslavljajući danas Svjetski dan Zemlje, pozvani smo ponovno otkriti osjećaj svetog poštovanja prema Zemlji, jer to nije samo naš dom, već i Božji dom. Iz toga proizlazi svijest da se nalazimo na svetoj zemlji – naglasio je Papa pozivajući na veću ekološku svijest.

Ohrabrujući organiziranje zajedničkog djelovanja na nacionalnoj i lokalnoj razini, zatražio je od svakog od nas da dademo svoj vlastiti mali doprinos.

– U ovom uskrsnom vremenu obnove nastojimo ljubiti i cijeniti veličanstveni dar zemlje, naš zajednički dom te se brinuti za sve članove ljudske obitelji. Kao braća i sestre, zajedno se molimo našem nebeskom Ocu: ‘Pošalji Duha svoga i obnovi lice zemlje’ – zaključio je Papa.