Papa otkrio osobinu koja će imati ključnu ulogu nakon pandemije

Papa otkrio osobinu koja će imati ključnu ulogu nakon pandemije

Papa otkrio osobinu koja će imati ključnu ulogu nakon pandemije

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin poslao je uime pape Franje u četvrtak 19. kolovoza poruku sudionicima „Susret za prijateljstvo među narodima“, koji se održava u talijanskom gradu Riminiju od 20. do 25. kolovoza
U poruci je Papa pozvao sudionike da budu hrabri u traženju kristolikih puteva kako bismo započeli iznova nakon završetka pandemije. Također, Sveti Otac je izrazio radost što se susret ponovno održava uživo nakon što se prošle godine zbog situacije s koronavirusom održao na daljinu, piše Vatican News.

U središtu poruke pape Franje je tema 42. susreta: „Hrabrost je reći ‘ja’“, prema izreci danskog filozofa Sørena Kierkegaarda. Papa je istaknuo da je ova izreka korisna jer svijet nastoji „ponovno započeti na dobrim temeljima, kako se ne bi izgubila prilika koja se krije u pandemijskoj krizi“.

Ponovni početak, dodao je, zahtijeva da svi imaju hrabrost riskirati, nazivajući to činom slobode. „Unatoč nametnutom fizičkom distanciranju, pandemija je vratila osobu – „ja“ svake osobe – u središte, izazivajući tako u mnogim slučajevima ponovno buđenje temeljnih pitanja o smislu postojanja i korisnosti života koja su bila skrivena ili, što je još gore, predugo cenzurirana“.

Papa Franjo je rekao da je pandemija podsjetila ljude na potrebu za osobnom odgovornošću, čemu su mnogi svjedočili u različitim situacijama. „Suočeni s bolešću i boli, suočeni s mnogim potrebama, mnogi su nepokolebljivo rekli: ‘Evo me.’“

Papa je dodao da su osobe u središtu društva te da je bez čovjeka društvo samo ležerna skupina bića. Krajnji rezultat ove situacije bilo bi društvo zasnovano isključivo na sebičnosti i pohlepi.

Nakon pandemije, istaknuo je Papa, svi ljudi moraju preuzeti vlastitu odgovornost kako bi služili drugima, osobito javnim vlastima. Rekao je, između ostaloga, kako je potrebna hrabrost da odgovorno kažemo „ja“ te da samo u snazi ​​Duha Svetoga možemo pronaći svoj pravi kompas. „Temeljan razlog hrabrosti kršćanina je Krist. Uskrsli Gospodin je naša sigurnost. Po njemu doživljavamo duboki mir čak i usred životnih oluja“, rekao je Sveti Otac.

Papa je zaključio svoju poruku pozivajući sudionike da budu ispunjeni radošću Evanđelja. Pozvao ih je na hrabrost u otkrivanju novih načina življenja vjere, što uključuje sve ljude, „jer je horizont vjere u Krista cijeli svijet“.