Papa: Osjetimo Boga dijeleći trenutke srdačnosti, prihvaćanja, prijateljstva

Papa: Osjetimo Boga dijeleći trenutke srdačnosti, prihvaćanja, prijateljstva

Papa: Osjetimo Boga dijeleći trenutke srdačnosti, prihvaćanja, prijateljstva

‘Dopustimo, dakle, da do nas dopre utješna poruka Uskrsa.’

Na početku nagovora prije molitve Kraljice neba, na Uskrsni ponedjeljak, 22. travnja, Papa je podsjetio kako se kroz čitav ovaj tjedan produljuje uskrsna radost Isusova uskrsnuća.

– Kristovo uskrsnuće predstavlja najpotresniji događaj u ljudskoj povijesti koji svjedoči o pobjedi Božje ljubavi nad grijehom i smrću i daje našoj nadi u život temelj čvrst poput stijene. Dogodilo se ono što je bilo ljudski gledano nezamislivo: „Isusa Nazarećanina […] Bog… uskrisi oslobodivši ga grozote smrti“ (Dj 2, 22.24) – rekao je Papa.

Osvrnuo se zatim na Evanđelje dana, u kojem se s Matejom vraćamo na prazan Isusov grob.

– Dobro nam je u duhu se vratiti na prazan Isusov grob. Žene, pune straha i radosti, trče javiti učenicima da je grob prazan; i u tom trenutku pred njima se pojavljuje Isus. Isus razgoni strah iz njihovih srca i još više ih ohrabruje da navijeste braći što se dogodilo. Sva evanđelja naglašavaju ulogu žena, Marije Magdalene i drugih, kao prvih svjedoka uskrsnuća. Muškarci su se, u strahu, zatvorili u dvorani Posljednje večere. Petar i Ivan, obaviješteni od Magdalene, tek su nakratko izašli i na brzinu posjetili grob ustanovivši da je otvoren i prazan. Ali žene su prve susrele Uskrsloga i donijele navještaj da je On živ – rekao je Papa.

Naglasio je kako Isusove riječi upućene ženama odzvanjaju i za nas: ‘Ne bojte se! Idite, javite…’ (r. 10).

– Nakon obreda Vazmenog trodnevlja, koji su nam dali ponovno proživjeti otajstvo smrti i uskrsnuća našega Gospodina, sada ga očima vjere promatramo uskrslog i živa. I mi smo pozvani osobno ga susresti i postati njegovi navjestitelji i svjedoci – pozvao je Sveti Otac.

Podsjetio je kako smo u Kristu i svi mi uskrsnuli, prešavši iz smrti u život, iz ropstva grijeha u slobodu ljubavi.

Dopustimo, dakle, da do nas dopre utješna poruka Uskrsa i obavije nas svojim slavnim svjetlom, koje raspršuje tamu straha i tuge. Uskrsli Isus hoda uz nas. On se očituje onima koji ga zazivaju i ljube. Prije svega u molitvi, ali i u jednostavnim radostima koje se žive s vjerom i zahvalnošću. Želim da svi osjetimo njegovu prisutnost dijeleći trenutke srdačnosti, prihvaćanja, prijateljstva, promatranja prirode – pozvao je Papa.
Na kraju je sve prisutne uputio u zagovor Djevici Mariji ‘da možemo bogato crpiti mir i spokojstvo, te darove Uskrsloga, kako bismo ih dijelili s braćom, osobito s onima kojima je najpotrebnija utjeha i nada’.