Papa: ‘Naša budućnost nije u rukama svjetskih moćnika i političara’

Papa: ‘Naša budućnost nije u rukama svjetskih moćnika i političara’

Papa: ‘Naša budućnost nije u rukama svjetskih moćnika i političara’

Papa je sudjelovao na konferenciji ‘The Future You’u kanadskom Vancouveru

 

Budućnost si ti‘ naziv je konferencije, ali i papina poruka. ‘U svijetu u kojem se čini da gospodarstvo daje prednost stvarima pred ljudima, potreba je revolucija nježnosti koja će čovjeka postaviti u središte‘ – ustvrdio je papa Franjo.

U kanadskom gradu Vancouveru se održava konferencija ‘The Future You‘ koju je organizirala neprofitna organizacija Tehnologija, zabava i dizajn.

‘Jako mi se sviđa naslov’ – započeo je papa. ‘…poziva nas da započnemo dijalog, da gledamo u budućnost kroz ti’.

Svoju je daljnju pažnju usmjerio na ljude o kojima konstantno govori i na čije teške životne uvjete upozorava, a to su migranti, zatvorenici i nezaposleni. I sam je podsjetio da dolazi iz imigrantske obitelji, pitajući se je li mogao završiti među odbačenima: ‘Zašto oni, a ne ja?’

Svoje govor posvetio je čovjeku kao pojedincu koji konstantno mora biti u odnosu s drugima. Iskazao je želju kako bi rast znanstvenih i tehnoloških inovacija trebao ići pod ruke s više pravednosti i socijalne uključivosti.

‘Znam da TED okuplja brojne kreativne umove’ – rekao je papa i poručio svima kao su nam potrebni pamćenje, hrabrost i kreativnost.

O tome kako smo Bogu dragi i bliski svjedoči i da je poslao svoga Sina na Zemlju. ‘Nježnost nije slabost, nego jakost. To je put solidarnosti i poniznosti’ – zaključio je Papa.

‘Iako političari i svjetski moćnici imaju iznimnu odgovornost, budućnost čovjeka nije u njihovim rukama. Budućnost se nalazi u rukama ljudi koji druge prepoznaju kao ‘ti’ i sami sebe smatraju dijelom ‘mi’. Molim vas dozvolite mi da to kažem jasno i glasno; što ste moćniji, to će vaše djelovanje imati više utjecaja na ljude, i to je odgovornije od vas da se ponašate ponizno’, rekao je izazvavši veliki pljesak.

– Ako to ne učinite, vaša moć će uništiti vas i druge – zaključio je Papa.