Papa na Općoj audijenciji: “Božje očinstvo – izvor naše nade”

Papa na Općoj audijenciji: “Božje očinstvo – izvor naše nade”

Papa na Općoj audijenciji: ”Božje očinstvo – izvor naše nade”

Sveti je Otac na kraju jučerašnje opće audijencije pozvao na sudjelovanje u molitvenoj inicijativi ”Minuta za mir”, koja će se održati danas u 13 sati po rimskom vremenu.

Papa Franjo je na današnjoj općoj audijenciji na Trgu svetoga Petra istaknuo da je velika revolucija kršćanstva ta, što Boga možemo nazivati Ocem. Također, Sveti je Otac time nastavio niz kateheza o kršćanskoj nadi, a danas je posebno promišljao o ”Božjem očinstvu – izvoru naše nade”.
 
U središtu Papinog razmišljanja bio je citat iz Evanđelja po Luki: Na molbu učenika ”Gospodine, nauči nas moliti”, Isus im povjerava molitvu ”Očenaš”. Ova molitva započinje jednostavnim zazivom ”Oče”. U toj se riječi može sažeti cjelokupno otajstvo kršćanske molitve: Boga možemo nazivati Ocem.
 
Papa je istaknuo da se tu očituje velika vjerska revolucija koju je donijelo kršćanstvo.
 
– Možemo imati povjerljiv odnos s transcendentnim i presvetim Bogom kao što dijete ima povjerljiv odnos sa svojim ocem. Suočeni s otajstvom Boga, koje nas zapanjuje i pred kojim se istodobno osjećamo tako malenima, ne trebamo strahovati – kazao je papa Franjo.
 
Naglasio je da je Bog Otac, no njegovo očinstvo nadilazi svako ljudsko.
 
– U prispodobi o izgubljenom sinu Isus nam tako predstavlja milosrdnog oca koji ne kažnjava svoga sina zbog njegove drskosti, nego mu oprašta, očitujući mu svoju ljubav. Ta je prispodoba svjedočanstvo Očeve bezuvjetne ljubavi prema nama. Možda iz tog razloga sv. Pavao Apostol dvaput u svojim poslanicama donosi Isusov zaziv u njegovu izvornom aramejskom obliku ”Abba”, koji se zna prevoditi riječju ”tata”. Bog je Otac i onda kada mislimo da možemo bez Njega. Možemo biti daleko od Njega, neprijateljski nastrojeni, pa čak se izjašnjavati ”ljudima bez Boga” – kazao je Papa – no to ne vrijedi obratno.
 
Papa je naglasio da Evanđelje Isusa Krista nam pokazuje da on nikad neće biti ”Bog bez ljudi” i da će uvijek biti uz nas, te kada nam je potrebna pomoć, Isus nam ne kaže da se pomirimo sa situacijom, zatvarajući se u sebe, nego nas potiče da se obratimo Ocu te ga u povjerenju zamolimo za pomoć.
 
Sveti je Otac na kraju današnje opće audijencije pozvao na sudjelovanje u molitvenoj inicijativi ”Minuta za mir”, koja će se održati sutradan, 8. lipnja, u 13 sati po rimskom vremenu.
 
Papa je kazao da inicijativa predstavlja nekoliko trenutaka molitve u spomen na susret između njega, pokojnog izraelskog predsjednika Šimona Peresa i palestinskoga predsjednika Mahmouda Abbasa. Za vrijeme tog susreta, koji se dogodio 8. lipnja 2014. godine u Vatikanskim vrtovima, njih su se trojica molili za mir.
 
– U naše je vrijeme velika potreba za molitvom kršćana, židova i muslimana – za mir – zaključio je papa Franjo.