Papa na katehezi: Moramo svjedočiti da je svaka osoba za Boga vrijedna i ljubljena

Papa na katehezi: Moramo svjedočiti da je svaka osoba za Boga vrijedna i ljubljena

Papa na katezezi: Moramo svjedočiti da je svaka osoba za Boga vrijedna i ljubljena

Papa se u svojoj katehezu u dvorani pape Pavla VI. osvrnuo na geslo Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana.

U središtu Papine kateheze, koju je održao u u dvorani pape Pavla VI., bio je odlomak iz Djela apostolskih ‘Iskazivahu nam nesvakidašnje čovjekoljublje’ (Dj 28, 2), što je i geslo Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana, polazeći od odlomka koji pripovjeda gostoljubivost stanovnika Malte iskazane svetom Pavlu i njegovim suputnicima.

Iako su Pavao i njegovi suputnici bili ostavljeni na milost i nemilost nemilosrdnog mora, Pavao zna da ga Bog nije ostavio.

– Vjera mu govori da je njegov život u rukama Boga, koji je uskrisio Isusa od mrtvih i koji je pozvao njega, Pavla, da donese Evanđelje do kraja zemlje. Njegova mu vjera govori da je Bog, prema onome što je Isus objavio, Otac koji voli. Zbog toga se Pavao obraća svojim suputnicima i nadahnut vjerom, navješta im kako Bog neće dopustiti da i jedna vlas s njihove glave propadne – kazao je Sveti Otac.

Naglasio je kako se ovo proroštvo ostvaruje kada se lađa nasuka na obalu Malte, gdje svi putnici dolazeživi te doživljavaju nešto novo; nasuprot naislju mora dobivaju svjedočanstvo rijetke ljudskosti stanovnika otoka. Ljudi koji su im pomogli da prežive, iako još nisu primili Kristovu Radosnu vijest, pokazuju Božju ljubav u konkretnim djelima nježnosti, a njihova gostoljubivost uzvraćena je djelila ozdravljenja koje je Bog činio preko apostola, objasnio je Papa.

Istaknuo je kako je gostoljubivost važna ekumenska vrlina.

– Ponajprije znači prepoznati da su drugi kršćani uistinu naša braća u Kristu. Kada prihvaćamo druge kršćane primamo i dar koji je nama pripravljen, kao i Maltežani. Primamo ono što je Duh Sveti posijao u srca druge braće i sestara i to postaje isto tako, jedan dar nama. Duh Sveti sije posvuda. Primati kršćane neke druge tradicije znači prvenstveno pokazati ljubav Božju po pitanju njihovih potreba, jer su djeca Boža i naša braća. Nadalje znači primiti ono što je Bog ispunio u njihovim životima – naglasio je Sveti Otac u svojoj katehezi.

Nadovezao se kako ekumenska gostoljubivost zahtijeva otvorenost za slušanje drugih kršćana, obraćajući pažnju na njihovu vjeru, osobnu povijest te povijest njihovih zajednica.

– Ekumenska gostoljubivost rađa želju za upoznavanjem iskustva koje su drugi kršćani imali s Bogom i iščekivanje duhovnih darova koji iz tih iskustava proizlaze – istaknuo je papa Franjo.

Govorio je i o brojnim izbjeglicama, koji i danas na moru doživljavaju brodolome na putovanjima na kojim bježe od ratova i siromaštva.

– Ne puštamo ih da se u lukama iskrcaju. Susreću se i s neprijateljstvom ljudi. Iskorištavani su od strane trgovaca ljudima, tretirani su kao brojevi i kao prijetnja od strane nekih vladajućih. Nekada ih negostoljubivost poput vala vraća siromaštvu i opasnostima kojima su pobjegli. Kao kršćani moramo raditi zajedno kako bi smo pokazali ljubav izbjeglicama objavljenu u Isusu Kristu. Možemo i moramo svjedočiti da je svaka osoba za Boga vrijedna i ljubljena od njega. Svi kršćani, protestanti, pravoslavci, katolici; to nas čini boljim ljudima, boljim učenicima, jednim kršćanskim narodom koji je još više ujedinjen. Približava nas jedinstvu što je i Božja volja za nas – zaključio je Sveti Otac.