Papa mladima: Budućnost je u vašim rukama, zgrabite je da bude bolja!

Papa mladima: Budućnost je u vašim rukama, zgrabite je da bude bolja!

Papa mladima: Budućnost je u vašim rukama, zgrabite je da bude bolja!

Papa Franjo odgovarao je na pitanja mladih putem izravne videoveze

Sudionicima Trećeg međunarodnoga susreta ravnatelja svjetske mreže škola za susret („scholas occurentes“), koje je u četvrtak popodne primio u audijenciju, Sveti je Otac govorio o vrijednosti komunikacije koja gradi mostove i zna slušati u svijetu koji je već u ratu, te ih pozvao da djecu ne ostavljaju samima.

U videokonferenciji sa studentima-članovima spomenute mreže u raznim državama na pet kontinenata: u Salvadoru, Južnoj Africi, europskom dijelu Turske, Izraelu, Australiji i Kamerunu, Papa je mlade pozdravio: Snivajte budućnost leteći, ali ne zaboravite kulturnu, mudroslovnu i vjersku baštinu koju su vam ostavili stariji naraštaji. Nema sumnje da je svijet u ratu. Djecu treba odgajati za kulturu susreta, integraciju i mostove – ustvrdio je Sveti Otac te dodao:

Ne možemo djecu ostavljati samu. Riječ je o djeci ulice, kao da dijete može biti samo. A kad dijete i nije samo, ipak postoji opasnost da to bude, ako je prekinut vez odgoja – rekao je Papa – potkrepljujući tvrdnju primjerom roditelja koji ne daju potporu učiteljici kad opravdano ukori dijete, nego je prijavljuju sudu. Podsjetio je na kult novca, nasilja i otpada, te na „prikrivenu eutanaziju: na otpad mladih koji se ne odgajaju, otpad starih, te otpad mladih koji su bez posla. U razvijenim zemljama bez posla je sedamdeset pet milijuna mladih – podsjetio je papa Franjo.

Papa je istaknuo važnost „jačanja veza“: društvenih, obiteljskih i osobnih, te zatražio humanu zajednicu, s uvjetima za skladan razvoj osobe, te da se ti uvjeti upriliče i u velikoj zajednici, kakva je društvo, istinsko mjesto susreta, gdje je sklad između istinitoga, dobrog i lijepog. Ako mladi nemaju te uvjete, onda im preostaje samo put delinkvencije i ovisnosti – upozorio je papa Franjo.

Odgovarajući na upite mladih, Papa ih je potaknuo da objavljuju iskustva kako bi se drugi na njima nadahnjivali, te da pomno slušaju što drugi govore. S takvom komunikacijom nitko ne zapovijeda, a sve funkcionira. Potaknuo ih je na životnu spontanost, te podsjetio da „komunicirati znači davati, da je komuniciranje velikodušnost, poštovanje i izbjegavanje svakovrsne diskriminacije. Vi u životu možete: ili graditi mostove ili podizati zidove. Zidovi odvajaju, dijele, mostovi zbližavaju, spajaju – ustvrdio je Papa.

Mladi su iz Svete zemlje pozivali Papu da se ponovo dođe, a iz Turske ga je mladić pozdravio: Ćao Papa, pratim iz Istambula. Mi studenti ne želimo svijet pun zločina i siromaštva, želimo zaboraviti rasizam i diskriminaciju. Papa je bio radostan jer je čuo nijekanje rata:

To iz srca, iznutra morate vikati: Želimo mir! Iznutra…, a potom je na upit o tomu kakav će sutra biti svijet simpatično odgovorio. Nemam staklenu kuglu poput vračara da mogu vidjeti budućnost. Budućnost je u tvom srcu, u tvojoj pameti i u tvojim rukama. Bolju budućnost čine mladi s dvije odlike: mladi s krilima i korijenima. Krila mladima trebaju da mogu letjeti, sanjati, stvarati, a korijeni da od starijih prime znanje koje im jedino oni mogu dati.

Papa tvrdi da treba imati krila za dobre stvari, za snove o boljem svijetu, za prosvjedovanje protiv ratova. S druge pak strane treba poštovati znanje primljeno od starijih: roditelja, djedova i baka; od narodnih starješina. Papa je mladima ponovio: Budućnost je u vašim rukama. Zgrabite je da bude bolja – potaknuo je Sveti Otac.

Postoji uvjerenje da mladi imaju potrebu komunicirati, očitovati i dijeliti svoje vrijednosti. Mladima su potrebne tri bitne okosnice: odgoj, šport i kultura. Šport je važan jer u igri uči zajedništvu; spašava od egoizma, čovjeku pomaže da ne bude egoist. Stoga je vrlo važan zajednički rad, učenje i zajednički životni put – istaknuo je papa Franjo.

Odgovarajući na pitanje mladića iz Salvadora, mladima je preporučio: Budite pozorni! Opirite se onima koji vas žele „atomizirati“, oduzeti vam snagu skupine. Branite se od skupina koje žele uništavanje, rat i koje ne znaju raditi kao skupina, kao ekipa – potaknuo je na koncu papa Franjo.