Papa: Marija nas podsjeća da smo pozvani služiti Bogu svim svojim bićem

Papa: Marija nas podsjeća da smo pozvani služiti Bogu svim svojim bićem

Papa: Marija nas podsjeća da smo pozvani služiti Bogu svim svojim bićem

U podnevnom nagovoru, tijekom kojega se spomenuo tragedije koja se dogodila u Genovi, papa Franjo je potaknuo na molitvu Mariji, da nam svojim zagovorom pomogne svakodnevno živjeti u nadi da ćemo joj se jednoga dana, sa svim svecima i našim dragima, pridružiti u raju.

 

U podnevnom nagovoru na današnju svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo papa Franjo je podsjetio da je Marijin život bio poput života svake žene njezinoga vremena. Međutim, Marija je sve obavljala u potpunom sjedinjenju s Isusom, a na Kalvariji je to sjedinjenje doseglo vrhunac. Zbog toga joj je Bog dao puno dioništvo i u Isusovu uskrsnuću. Tijelo je svete Majke očuvano od raspadljivosti poput tijela njezina Sina, istaknuo je.

Uskrsnuće tijela
– Crkva nas danas poziva razmatrati to otajstvo.  Ono nam pokazuje da Bog želi spasiti cijeloga čovjeka, odnosno spasiti dušu i tijelo. Isus je uskrsnuo tijelom koje je primio od Marije; i uzašao je Ocu svojim preobraženim čovještvom. Tijelom poput našega, ali preobraženim, Uznesenje Marije, ljudskoga stvorenja, daje nam potvrdu onoga što će biti naše određenje u slavi – napomenuo je Sveti Otac.

Podsjetivši potom kako su već grčki filozofi shvatili da je čovjekova duša predodređena za sreću nakon smrti, napomenuo je da su oni, međutim, prezirali tijelo, smatrali su ga tamnicom duše, i nisu shvaćali da je Bog odredio da čovjekovo tijelo u nebeskom blaženstvu bude sjedinjeno s dušom. Naše tijelo, preobraženo, bit će tamo. To ‘uskrsnuće tijela’ sastavni je dio kršćanske objave, stožer naše vjere.

Služiti i slaviti Boga dušom i tijelom
– Čudesna stvarnost Marijina uznesenja očituje i potvrđuje jedinstvo ljudske osobe, i podsjeća nas da smo pozvani služiti i slaviti Boga svim svojim bićem, dušom i tijelom – istaknuo je Papa.

Prema Papinim riječima Služiti Bogu samo tijelom bilo bi poput djelovanja robova; služiti mu samo dušom bilo bi u suprotnosti s našom ljudskom naravi.

Veliki je crkveni otac sveti Irenej, oko 220. godine, govorio da je slava Božja živi čovjek, a čovjekov je život gledanje Boga (Protiv krivovjerjā, IV, 20, 7), podsjetio je potom Papa.

– Ako budemo tako živjeli, u radosnom služenju Bogu, koje se očituje i u velikodušnom služenju braći, naša će sudbina, na dan uskrsnuća, biti slična onoj naše nebeske Majke. Bit će nam tada dano da u potpunosti ostvarimo poticaj apostola Pavla: Proslavite Boga u tijelu svojem! (1 Kor 6, 20), i slavit ćemo ga zauvijek u nebu – napomenuo je papa Franjo.

Molimo Mariju da nam svojim majčinskim zagovorom pomogne u našem svakodnevnevnom hodu živjeti u djelatnoj nadi da ćemo joj se jednoga dana, sa svim svecima i našim dragima, svi pridružiti u raju, potaknuo je na kraju.