Papa: Lažeš ako kažeš da voliš Boga, a ne voliš svoga brata

Papa: Lažeš ako kažeš da voliš Boga, a ne voliš svoga brata

Papa: Lažeš ako kažeš da voliš Boga, a ne voliš svoga brata

Ravnodušnost je manjak ljubavi prema Bogu i bližnjemu na prikriveni način

Jučerašnje liturgijsko čitanje iz Prve poslanice svetog Ivana apostola usredotočuje se na temu ljubavi i upravo je na razmišljanje o tomu papa Franjo pozvao u svojoj propovijedi na jutarnjoj misi u Domu Svete Marte, piše Vatican News.

– Apostol je razumio što je ljubav, iskusio ju je te je, ušavši u Isusovo srce, shvatio kako se ona očituje. Stoga u svojoj poslanici govori o tome kako se voli i kako smo voljeni – primijetio je Papa.

Sveti je Otac izdvojio dvije tvrdnje iz Prve poslanice sv. Ivana apostola. Prva je temelj ljubavi, a to je da mi ljubimo Boga jer je On nas prvi ljubio. Ljubav počinje od Njega.

– Ja započinjem ljubiti ili mogu početi ljubiti, jer znam da me je On prvi ljubio. Da nije On nas prvi ljubio sigurno ne bismo mogli ljubiti – istaknuo je.

Papa je potom naveo primjer novorođenoga djeteta koje bi, kada bi moglo govoriti, zasigurno objasnilo tu stvarnost riječima: ‘Osjećam se voljeno od svojih roditelja.’ Ono što roditelji čine svojemu djetetu Bog je učinio nama; prvi nas je ljubio i to rađa i povećava našu sposobnost za ljubav. To je jasno objašnjenje ljubavi: mi možemo ljubiti Boga zato što je On nas prvi ljubio.

– Druga stvar koju apostol, bez nejasnoća, kaže jest ovo: ‘Rekne li tko: ‘Ljubim Boga’, a mrzi brata svog, lažac je.’ (1 Iv 4, 20). Volim Boga, molim se, u zanosu sam, a zatim odbacujem druge, mrzim ih ili ih jednostavno ne ljubim, ili sam ravnodušan prema drugima – upozorio je papa Franjo te objasnio kako u poslanici ne stoji ‘pogriješio si’, već kaže: ‘lažljivac si’.

Potom je naglasio da je riječ ‘lažljivac’ u Bibliji jasna jer biti lažov upravo je đavlov način postojanja.

– On je Veliki lažljivac i otac laži, kako stoji u Novom zavjetu. To je sotona, kako nam ga opisuje Biblija te, ako kažeš da ljubiš Boga, a mrziš svoga brata, na drugoj si strani: lažljivac si. U tome nema ustupaka – rekao je Papa.

Nadalje je kazao kako mnogi mogu naći opravdanja kako ne bi voljeli. Netko može reći: ‘Ne mrzim, oče, ali postoji mnogo ljudi koji mi čine zlo ili koje ne mogu prihvatiti jer su neodgojeni ili neotesani’. Papa Franjo je to komentirao istaknuvši konkretnost ljubavi o kojoj govori Ivan kad piše: ‘Jer tko ne ljubi svoga brata kojega vidi, Boga kojega ne vidi ne može ljubiti’.

– Ako nisi u stanju voljeti ljude, od najbližih do najudaljenijih s kojima živiš, ne možeš reći da ljubiš Boga; lažljivac si. Ali, ne postoji samo osjećaj mržnje, može postojati i volja za ‘nemiješanjem’ u stvari drugih. Ali to nije dobro, jer ljubav se izražava čineći dobro – napomenuo je Papa.

Kazao je kako netko može reći: ‘Kako bih bio čist, pijem samo destiliranu vodu’, ali papa Franjo upozorava da će ta osoba baš tako i umrijeti jer to ne služi životu.

– Prava ljubav nije destilirana voda; ona je svakodnevna voda, s problemima, osjećajima, ljubavima i mržnjom. Voljeti konkretnost, konkretnu ljubav; to nije ljubav iz laboratorija. Tomu nas uči apostol, tim tako jasnim objašnjenjima – pojasnio je.

Primjetio je i kako postoji pomalo prikriveni način na koji vjernici mogu ne voljeti Boga i bližnjega, a to je ravnodušnost.

– Netko će reći: ‘Ne, ne želim to; želim destiliranu vodu. Ne bavim se problemima drugih’. Ali, moraš, kako bi pomogao, kako bi molio.  Prava te ljubav mora voditi činjenju dobra (…), da zaprljaš ruke u djelima ljubavi – rekao je Papa te naveo riječi svetoga Alberta Hurtada koji je govorio: ‘Dobro je ne činiti zlo, ali je zlo ne činiti dobro’.

Svoju propovijed zaključio je molitvom da nas Bog nauči tim istinama: sigurnosti da smo prvi voljeni i hrabrosti da ljubimo braću.