Papa Franjo: “Želimo biti Crkva koja izlazi iz kuće, podiže mostove, ruši zidove i sije pomirenje”

Papa Franjo: “Želimo biti Crkva koja izlazi iz kuće, podiže mostove, ruši zidove i sije pomirenje”

Papa Franjo: „Želimo biti Crkva koja izlazi iz kuće, podiže mostove, ruši zidove i sije pomirenje“
Marija je u najvećim nevoljama poput svjetla, poput utješne rose, uvijek raspršila svaku opasnost…

„Evanđelje koje smo slušali stavlja nas pred dinamiku koju Gospodin stvara svaki put kad nas posjeti: ‘izlazak iz kuće’. Često smo potaknuti razmišljati o Božjoj prisutnosti u našem životu, koja nas uznemiruje, potiče na pokret. Kad god nas Bog posjećuje, uvijek nas ‘izvlači iz kuće’. Posjećeni smo da druge posjećujemo, Bog nas susreće da drugima idemo u susret, Bog nas ljubi da mi ljubimo druge“, istaknuo je Sveti Otac u propovijedi na misi u svetištu Milosrdne Djevice od Kobre.

Govoreći o ulomku iz evanđelja sv. Luke koji opisuje susret dviju majki: Blažene Djevice Marije i svete Elizabete, Papa je rekao da Mariji nije padalo na um da drugi služe njoj nego je odmah pohitala u pomoć svojoj trudnoj rođakinji Elizabeti.

„Radost koja proizlazi iz susreta s Gospodinom potiče na izlazak, da s drugima dijelimo primljenu radost. Evanđelje veli da je Marija žurno izašla kako bi pomogla svojoj rođakinji. Gospodin je posjetio Mariju, a ona je otišla posjetiti Elizabetu. Od tada je Marija uvijek posjećivala muškarce, žene, djecu i starije osobe. U mnogim je dramatičnim trenutcima posjećivala naše narode, uvijek štitila sve koji su se borili za svoja prava i svoju djecu. Ona nam i danas donosi Riječ života, našega Gospodina“, kazao je Papa dodajući:

„I ove je zemlje posjetila. Kubanski je narod rastao u toploj pobožnosti prema Milosrdnoj Gospi. Ona je oblikovala kubansku dušu, potičući u srcu Kubanaca veliku ljubav prema Bogu, obitelji i domovini. Nesreće i bijede nisu mogle ‘ugasiti’ vjeru i ljubav prema Gospi … Ona je u najvećim nevoljama poput svjetla, poput utješne rose, uvijek raspršila svaku opasnost, tako su prije sto godina pisali vaši sunarodnjaci kad su od pape Benedikta XV. tražili da Blaženu djevicu proglasi nebeskom zaštitnicom Kube“, podsjetio je Sveti Otac dodavši da su tu živu vjeru sačuvale kubanske majke, bake i djedovi.

„U ovom se marijanskom svetištu čuva sjećanje vjernoga Božjeg puka i štuje Milosrdna Majka. Odavde ona čuva naše korijene i identitet kako se ne bismo izgubili na putovima očaja. Ništa nije moglo uništiti vjeru kubanskoga naroda, koju su nježno čuvale kubanske majke i bake; sačuvale su živu prisutnost Božju; u svojim su obiteljima bile znak ‘posjećivanja’, hrabrosti i vjere za svoje unuke. Preko njih je Duh Sveti pratio hod ovoga naroda“, ustvrdio je Papa.

„Svaki put kad gledamo Mariju obnavljamo vjeru u ‘revoluciju nježnosti i ljubavi’. Iz naraštaja u naraštaj, iz dana u dan, valja obnavljati svoju vjeru; pozvani smo da poput Marije, Milosrdne Majke, živimo ‘revoluciju nježnosti’. Pozvani smo  ‘izlaziti iz kuće’, otvarati se drugima. Naša se revolucija odvija kroz nježnost, kroz radost koja uvijek postaje bliskost, suosjećanje; koja potiče da s drugima dijelimo radosti i boli, da im idemo u susret, da posjećujemo bolesnike, uznike i uplakane“, istaknuo je Sveti Otac.

„Želimo biti Crkva koja, poput Marije, služi; koja izlazi iz kuće, iz svojih hramova i sakristija, da služi životu, da podupire nadu, da bude znak jedinstva plemenitoga naroda. Poput Marije, Milosrdne Majke, želimo biti Crkva koja izlazi iz kuće, podiže mostove, ruši zidove i sije pomirenje. Poput Marije, želimo biti Crkva koja zna u „nezgodnim“ situacijama pratiti narod, zauzet u obrani života, u kulturi i u društvu, ne skrivajući se nego hodeći zajedno sa svojom braćom“, zaključio je Sveti Otac.