Papa Franjo: Treba uvijek dijeliti s drugima, a ne samo tražiti vlastiti interes

Papa Franjo: Treba uvijek dijeliti s drugima, a ne samo tražiti vlastiti interes

Papa Franjo: Treba uvijek dijeliti s drugima, a ne samo tražiti vlastiti interes

“Euharistijski život, molitve, nastavio je Sveti Otac, propovijedanje apostola i iskustvo zajedništva čine od vjernika mnoštvo osoba koje imaju ‘jedno srce i jednu dušu’.”

Kršćanska se zajednica rađa iz preobilnog izlijevanja Duha Svetoga  i raste zahvaljujući kvascu dijeljenja među braćom i sestrama u Kristu, rekao je papa Franjo na početku kateheze u auli pape Pavla VI. tijekom opće audijencije.

Objasnio je kako postoji dinamizam koji gradi Crkvu kao Božju obitelj, koja rezultira iskustvom koinonie. Koinonia je grčka riječ koja znači ‘staviti zajedno’, biti u zajednici’, ‘komunicirati, sudjelovati’ a ne se izolirati.

– U samim početcima Crkve koinonia prije sve označava sudjelovanje s tijelom i krvi Kristovom. Kada se pričešćujemo ulazimo u zajedništvo s Isusom koja se onda prenosi u bratsko zajedništvo. To znači, a to je za nas najteže, staviti na raspolaganje vlastita dobra te skupiti milostinju u bratskom zajedništvu u korist prvotne, majčinske Jeruzalemske Crkve i drugih crkava. Ako želite znati jeste li dobri kršćani, da, trebate moliti, potruditi se ići na pričest, sakrament pomirenja. No onaj pravi znak da se tvoje srce obratilo, promijenilo je kada obraćenje dogodilo ‘u tvom džepu’. Tu se vidi jeli netko velikodušan prema drugima, pomaže li najslabijima, najsiromašnijima – snažno je naglasio Papa te u nastavku rekao kako je trenutak obraćenja upravo tada kada se dotakne vlastitih interesa.

Euharistijski život, molitve, nastavio je Sveti Otac, propovijedanje apostola  i iskustvo zajedništva čine od vjernika mnoštvo osoba koje imaju ‘jedno srce i jednu dušu’ te nisu smatrali svojim ono što su imali, nego im je sve bilo zajedničko. Upravo zbog toga, objašnjava Papa, nitko nije bio u potrebi, siromašan jer oni koji su imali polja ili kuće, prodavali su ih i novac donosili pred noge apostola. Potom su oni razdijelili svakome prema vlastitim potrebama.

– Crkva je uvijek postojao taj način da su kršćani koji su imali više od potrebnoga, koji su imali više od onoga što im je bilo potrebno te su se toga odricali i davali onima koji su bili u potrebi. I nisu davali samo novce već i vrijeme. Na primjer, koliko kršćani volontiraju, čine djela milosrđa, posjećuju bolesne. To je predivno, zajedništvo, podijeliti svoje vrijeme s drugima kako bi pomogli onima kojima je to potrebno. Uvijek dijeliti s drugima a ne samo tražiti vlastiti interes – rekao je Sveti Otac.

Nadalje, papa Franjo je rekao kako je upravo koinonia ili zajedništvo postalo nov način odnosa među Isusovim učenicima, do te mjere da su pogani govorili za kršćane: gle kako se ljube! Ne riječima već djelima pomažući jedni drugima.

Spominjući primjer koji čitamo u Djelima apostolskim, gdje Ananija i njegova žena donose samo dio novca od prodane imovine, papa ističe kako u tom primjeru Ananija laže Bogu kao plod njegove izolirane savjesti, licemjerja, što označava djelomičnu pripadnost, djelomičnu, oportunističku.

– Neka Gospodin na nas izlije Duha nježnosti koji pobjeđuje svako licemjerstvo i stavlja u opticaj istinu koja hrani kršćansku solidarnost – zaključio je Opću audijneciju papa Franjo.