Papa Franjo: Radost Evanđelja ispunja srca onih koji susreću Isusa

Papa Franjo: Radost Evanđelja ispunja srca onih koji susreću Isusa

Papa Franjo: Radost Evanđelja ispunja srca onih koji susreću Isusa

‘Važnost usporedbe o dragocjenom biseru i nađenom blagu naglašavaju potpuno predanje u radosnom navještaju Kraljevstva nebeskog’ rekao je papa Franjo za vrijeme svoga podnevnog nagovoru, na Trgu Sv. Petra, u Vatikanu, osvrnuvši se na današnje evanđelje.

 

– Za posjedovanje kraljevstva Božjega potrebni su traganje i žrtva – kazao je papa Franjo.

Papa se u izlaganju zadržao na primjeru skrivenog blaga i dragocjenog bisera.

– U prvom slučaju riječ je o seljaku koji slučajno na njivi gdje je radio, naiđe na skriveno blago. Kako ta njiva nije bila u njegovu posjedu, trebao ju je kupiti ako je htio posjedovati otkriveno blago. Treba dakle odlučiti i riskirati sve što ima, kako ne bi izgubio ovu izvanrednu priliku – kazao je Sveti otac, te naveo kako je u drugom slučaju riječ o trgovcu dragocjenim biserjem koji je zbog vrijednog bisera odlučio prodati sve što ima.

– Ove sličnosti očituju dvije karakteristike koje se odnose na posjedovanje kraljevstva Božjega: traganje i žrtvu. Kraljevstvo je Božje ponuđeno svima, ali nije nam izloženo na srebrenom tanjuru, nego traži dinamizam: traženje, hod, djelovanje. Stav traženja je bitni uvjet za nalaženje. Potrebno je da srce izgara od želje da se dragocjeno dobro postigne a to je kraljevstvo Božje koje u osobi Isusa Krista. On je skriveno Blago. On je dragocjeni Biser. On je temeljno otkriće koje našem životu može dati odlučan zaokret i ispuniti ga smislom – rekao je papa Franjo.

Dodao je kako i seljak i trgovac shvaćaju kako se nalaze pred jedinstvenom prilikom koji ne smiju propustiti i za koju su odlučili predati sve što imaju.

– Procjenjujući i shvaćajući beskrajnu vrijednost blaga, vodi prema odluci koja podrazumijeva i žrtvu, odnosno odvajanja i odricanja. Kada su blago i biser otkriveni, odnosno kada smo pronašli gospodina, nije prikladno da to otkriće ostane besplodno, nego da se njemu podredi i žrtvuje svaka druga stvar. Ne radi se o tome da se sve ostalo obezvrijedi nego da se podredi Isusu, da on bude na prvome mjestu. Kristov učenik nije onaj koji posjeduje nešto bitno nego onaj koji je pronašao mnogo više: pronašao je puninu radosti koju samo Gospodin može udijeliti. To je evanđeoska radost ozdravljenih bolesnika; grešnika kojima je oprošteno; razbojnika kojemu se otvaraju rajska vrata. Radost evanđelja ispunja srce i čitavo biće onih koji susreću Isusa. Oni koji dopuštaju da ih On spasi, slobodni su od grijeha, žalosti, isprazne nutrine i izolacije. S Isusom Kristom uvijek se nanovo rađa radost – kazao je Sveti Otac, objasnivši kako smo potaknuti promišljati o prispodobi o seljaku i trgovcu.

– To je radost svakog od nas kada otkrijemo blizinu i utješnu prisutnost Isusa u svom životu. Prisutnost koja mijenja srce i otvara nas potrebama i prihvatu braće,  napose onih najslabijih – objasnio je papa Franjo.

– Molimo za zagovor Djevice Marije kako bi svatko odnos od nas znao svjedočiti, riječima i svakodnevnim činima, radost zbog pronalaska Blaga kraljevstva Božjega; odnosno ljubavi koju nam je otac darovao po Isusu – potaknuo je Papa.

Nakon molitve ‘Anđeo Gospodnji’, Papa je napomenuo kako se danas obilježava Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima, ukazavši na činjenicu da su danas tisuće muškaraca, žena i djece nevine žrtve radnoga i spolnog iskorištavanja ili su žrtve trgovine ljudskim organima.

– I čini se da smo navikli na to; kao da je to normalna stvar… To je ružno, to je okrutno i zločin! – kazao je.

Ponovno je sve pozvao na zauzetost, kako bi se toj odurnoj rani; tom modernom obliku ropstva, primjereno suprotstavili. Pozvavši zatim vjernike na molitvu zajedno s njima je izmolio jednu Zdravomariju, da Gospa žrtve ove trgovine podupre, a da se srca trgovaca obrate.
Po svom običaju papa Franjo je zatim pozdravio sve hodočasnike iz Italije i svijeta, poručio se u molitve te otpustio mnoštvo.