Papa Franjo: Rad je prvo zvanje čovjeka jer mu daje dostojanstvo

Papa Franjo: Rad je prvo zvanje čovjeka jer mu daje dostojanstvo

Papa Franjo: Rad je prvo zvanje čovjeka jer mu daje dostojanstvo

‘Nije dovoljno donijeti hranu kući. Želim zaraditi svoj kruh.’

Papa Franjo prikazao je današnju Misu u Domu svete Marte za sve radnike, budući da Crkva danas slavi blagdan svetog Josipa Radnika.

– Danas, na blagdan svetog Josipa Radnika i na dan posvećen radnicima, molimo za sve radnike, da nitko ne ostane bez posla i da svi dobiju pravednu plaću. Neka im dostojanstvo rada i ljepota odmora bude od koristi – kazao je Sveti Otac na početku Mise.

U svojoj se homiliji osvrnuo na čitanje dana koje govori o stvaranju muškarca i žene na sliku Božju. Usredotočio se na Božje djelo stvaranja koje je potom povjereno čovječanstvu da nastavi sa stvaranjem.

– Rad je upravo nastavak Božijeg djela stvaranja. Ljudski rad je zvanje koje je čovječanstvo primilo od Boga još od stvaranja svemira. Posao nas čini sličnima Bogu, jer muškarci i žene djeluju kao kreativci i sposobni su stvoriti mnoge stvari, čak i stvoriti obitelj – pojasnio je Papa.

Podsjetio je kako biblijski pisac opisuje Boga kao onoga koji provjerava svoje stvoriteljsko djelo te uočava da je ono ‘vrlo dobro’.

– Rad sadrži dobrotu u sebi, stvara sklad između stvari, između ljepote i dobrote te uključuje svaki dio osobe. Stoga je rad prvo čovjekovo zvanje. Ono mu daje dostojanstvo, a dostojanstvo nas čini sličnima Bogu – ističe papa Franjo.

U nastavku je ispričao priču o čovjeku koji je bio primoran otići do Caritasa kako bi zatražio hranu za svoju obitelj. Jedan zaposlenik pokušao ga je utješiti riječima da barem može ponijeti kruha svojoj kući, na što mu je čovjek odgovorio: ‘Nije dovoljno donijeti hranu kući. Želim zaraditi svoj kruh.’ Papa vidi kako tom čovjeku nedostaje dostojanstvo jer želim svojim djelom zaraditi kruh.

– Danas postoji i mnogo robova. Mnogo muškaraca i žena prisiljeni su raditi samo da mogu preživjeti i ništa više. Oni su robovi prisilnog rada i slabo plaćeni, a svakodnevno rade po 12 ili 14 sati. To se ne događa samo u Aziji. To se događa ovdje – upozorio je Sveti Otac dodavši kako svaka nepravda nanesena osobi znači naštetiti ljudskom dostojanstvu.

Zaključujući svoju propovijed, papa Franjo pozvao je sve da se ujedine sa svima onima koji rade, onima koji se bore za postizanje pravde u svom poslu, te poslovnim ljudima koji pravedno postupaju prema onima koji rade.

– Molimo svetog Josipa da nam pomogne u borbi za dostojanstvo rada, kako bi pronašli posao za sve, kako bi taj posao bio dostojanstven čovjeka, a ne roba – zaključio je Papa.