Papa Franjo posjetio grkokatoličku zajednicu u Mađarskoj

Papa Franjo posjetio grkokatoličku zajednicu u Mađarskoj

Papa Franjo posjetio grkokatoličku zajednicu u Mađarskoj

Papa Franjo posjetio je u subotu 29. travnja, drugoga dana svog apostolskog putovanja u Mađarsku, grkokatoličku zajednicu u Budimpešti, prenosi Vatican News.

Nakon susreta sa siromašnima i izbjeglicama u crkvi svete Elizabete Ugarske, Sveti je Otac otišao u obližnju crkvu Zaštite Majke Božje, koja se nalazi na Trgu ruža, a služi katoličkim vjernicima bizantskog obreda.

Papu Franju je na ulazu dočekao mađarski grkokatolički nadbiskup Péter Fülöp Kocsis, te su zajedno otišli do ikonostasa, dok je zbor pjevao u pozadini.

Uslijedio je trenutak molitve sa zajednicom, koju je predvodio papa Franjo, a na kraju koje je raspelom u ruci, čineći znak križa, blagoslovio grkokatoličku zajednicu u Mađarskoj.

Jednobrodna crkva, izgrađena je 1881. u neoromaničkom stilu, izvorno je bila rimokatolička župna crkva. Kako se broj vjernika povećavao, zemljište usred Trga odabrano je za izgradnju veće crkve. Tako je nastala neogotička župna crkva svete Elizabete Ugarske. Godine 1904., tada praznu crkvenu zgradu dobiva grkokatolička župa, koja još nije imala svoju crkvu, a do tada je djelovala u sveučilišnoj crkvi.

Papa Franjo reorganizirao je Grkokatoličku Crkvu u Mađarskoj 20. ožujka 2015. te ju uzdigao u Metropolitansku crkvu „sui iuris“.

Grkokatolički biskupi u Mađarskoj članovi su Mađarske biskupske konferencije s pravom glasanja. Status Metropolije „sui iuris“ čini Grkokatoličku Crkvu potpuno neovisnom od mjesne Latinske Crkve s pravnog gledišta, a da ni na koji način ne dovodi u pitanje njezino puno crkveno zajedništvo s papom. U liturgiji se Grkokatolička Crkva u Mađarskoj služi nacionalnim jezikom, prenosi Vatican News.