Papa Franjo održao Angelus s bolničkog balkona: Molimo za sve bolesne!

Papa Franjo održao Angelus s bolničkog balkona: Molimo za sve bolesne!

Papa Franjo održao Angelus s bolničkog balkona: Molimo za sve bolesne!

Papa Franjo je održao nedjeljni Angelus iz bolnice Gemelli i poručio kako je zahvalan svima na bliskosti, podršci i molitvama, a zatim se osvrnuo na današnje Evanđelje.

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Sretan sam što mogu nastaviti ovaj susret na kojem molimo Anđeo Gospodnji i ovdje iz Poliklinike Gemelli. Hvala svima: osjetio sam vašu bliskost i snagu vaših molitava. Hvala od srca! Evanđelje koje se čita u današnjoj liturgiji navodi kako su učenici, koje je poslao Isus, „mnoge nemoćnike mazali uljem i oni su ozdravljali“ (Mk 6, 13). To „ulje“ nas podsjeća također na sakrament bolesničkog pomazanja, koje osnažuje duh i tijelo. Ali to „ulje“ je također slušanje, bliskost, brižnost, nježnost onoga koji brine o bolesnoj osobi: ono je kao nježan dodir koji pomaže, umanjuje bol i pridiže.

Svima nam je, prije ili kasnije potrebno to „pomazanje“ bliskosti i nježnosti i svi ga možemo udijeliti nekom, posjetom, telefonskim pozivom, ispruženom rukom prema potrebitom. Sjetimo se da na Posljednjem sudu – Matej, 25. poglavlje – jedna od stvari koju će nas se pitati jest bliskost bolesnima.

U ovim danima provedenim u bolnici, iskusio sam još jednom koliko je važna zdravstvena skrb, dostupna svima, kao što je to u Italiji i u drugim državama. Besplatna zdravstvena skrb, koja će osigurati dobru službu dostupnu svima. To dragocjeno blago ne smijemo izgubiti. Moramo ga zadržati! A u to moramo svi ulagati napore, jer je to na korist svima i zahtijeva doprinos sviju. I u Crkvi se dogodi katkad da neka zdravstvena ustanova, zato što se njome nije baš najbolje upravljalo, ne stoji baš dobro financijski, i prvo što padne napamet jest prodati je. Ali poziv, u Crkvi, nije imati novca, nego vršiti službu, a služenje je uvijek besplatno. Ne zaboravite to: spašavati besplatne ustanove.

Želim izraziti svoje poštivanje i ohrabriti sve liječnike, zdravstvene djelatnike i osoblje iz ove i drugih bolnica. Njihov je posao težak! Molimo za sve bolesne. Ovdje je nekoliko mališana mojih prijatelja bolesnika… Zašto djeca pate? Zašto djeca pate – to je pitanje koje nas dira u srce. Valja ih pratiti molitvom i moliti za sve bolesne, posebno za one koji se nalaze u najtežem stanju. Neka se nikoga ne ostavi samog, neka svatko primi ulje slušanja, bliskosti, nježnosti i pomoći. Molimo to po zagovoru Marije, naše Majke, Zdravlja bolesnih.

Nakon molitve papa je rekao kako je u ovim posljednjim danima molio za Haiti, zbog ubojstva njihovog predsjednika, a tamošnjim stanovnicama iskazao bliskost i nadu za mirom.