Papa Franjo nas potiče da volimo selo i zemlju

Papa Franjo nas potiče da volimo selo i zemlju

Papa Franjo nas potiče da volimo selo i zemlju

O važnoj ulozi malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, ponovno je progovorio papa Franjo u svojoj poruci sudionicima 8. svjetske konferencije Globalnog foruma za poljoprivredu koja se održava od 19. do 21. ožujka u Vitoriji-Gasteiz, u Španjolskoj. Papa je poruku uputio predsjedniku Foruma, Martínu Uriarti Zugazabeitiju, a objavljena je u izdanju lista “L`Osservatore Romano” od 20. ožujka.
Upućujem srdačne pozdrave sudionicima Osme svjetske konferencije Globalnog foruma za poljoprivredu pod nazivom „Obiteljska poljoprivreda: održivost našeg planeta“. Obitelji koje su se posvetile poljoprivredi zaslužuju pohvale za solidaran način rada, ali i poštovanje zbog posebnog načina kojim obrađuju zemlju. U tom smislu, oni su siguran temelj da poljoprivredno-prehrambeni sustavi budu uključiviji, otporniji i učinkovitiji. Nažalost, unatoč njihovoj vodećoj ulozi u napretku svojih naroda i značajnom doprinosu globalnoj proizvodnji hrane, i dalje su pogođeni siromaštvom i nedostatkom mogućnosti.
Svjestan složenih izazova s ​​kojima se svakodnevno susreću, želio bih uputiti riječ ohrabrenja malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i prenijeti im blizinu Crkve, ponavljajući apel da se svrati posebna pozornost njihovim ljudskim, duhovnim i društvenim potrebama, a posebno onim tehničkim (v. Poruka za Svjetski dan hrane, 2014.).
Obiteljsko gospodarstvo, osim što je proizvodno mjesto, mjesto je gdje obitelj pripada, ali i mjesto u kojem se obitelj osjeća shvaćenom i cijenjenom zbog svog dostojanstva, a ne samo zbog toga što proizvodi ili zbog rezultata koje postiže. Otuda važnost jačanja veza koje ujedinjuju članove obitelji, vjerske tradicije, kulturne baštine i poljoprivredne prakse.
Također, u ovom kontekstu ističem i nezamjenjivu ulogu ženskog uma. Žene na selu predstavljaju siguran kompas za svoje obitelji, čvrsti oslonac za napredak gospodarstva, a posebice u zemljama u razvoju, u kojima ne samo da koriste napredak već su i njegove istinske promicateljice u društvima u kojima žive.
Ne mogu zaboraviti ni ulogu mladih u poljoprivredi. Prava revolucija za budućnost hrane počinje obrazovanjem i jačanjem novih generacija. Dar koji nam mladi nude „sastoji se u donošenju inovativnih rješenja za rješavanje starih problema i u hrabrosti da ne budemo ograničeni kratkovidnim razmišljanjem koje se ne želi promijeniti“ (Poruka glavnom direktoru FAO-a, 1. listopada 2021.).
Gospodine predsjedniče, neka Bog blagoslovi rasprave na ovoj konferenciji kako bismo, prepoznajući ulogu obitelji koje se bave poljoprivredom, mogli napredovati u iskorjenjivanju gladi, smanjenju nejednakosti, kao i u brizi i zaštiti našeg planeta.
Vatikan, 12. veljače 2024.