Papa Franjo: Prepoznati Isusa u onima koji trpe!

Papa Franjo: Prepoznati Isusa u onima koji trpe!

Papa Franjo: Prepoznati Isusa u onima koji trpe!

Sveti je Otac na Nedjelju Cvjetnice, predvodio euharistijsko slavlje na Trgu Sv. Petra, u Vatikanu.

 

U svojoj je propovijedi na svečanom euharistijskom slavlju na blagdan Cvjetnice Papa naglasio  dvojak okus današnjega slavlja:

– Ovo slavlje kao da ima dvojaki okus; i sladak i gorak; radosno je i bolno, jer se u njemu slavimo Gospodina koji ulazi u Jeruzalem i koji je od strane svojih učenika čašćen kao kralj; dok se istovremeno svečano naviješta evanđeoska pripovijest o Njegovoj muci. Zbog toga naše srce osjeća gorak kontrast i kuša u najmanjoj mjeri ono što je Isus morao osjećati u svom srcu onoga dana, dana u kojemu se radovao sa svojim prijateljima i u koji je plakao nad Jeruzalemom – poručio je papa Franjo.

Sveti je Otac istaknuo i Svjetski dan mladi koji se obilježava na blagdan Cvjetnice.

– Već 32 godine radosna dimenzija ove Nedjelje obogaćena je festivalom mladih: Svjetskim danom mladeži, koji se ove godine slavi na biskupijskoj razini, ali koji će na ovom trgu uskoro doživjeti uzbudljive trenutke, otvaranje obzorja, prolaskom križa koji će mladi Krakowa predati mladima Paname – kazao je.

Evanđelje naviješteno prije procesije (usp. Mt 21,1-11), opisuje Isusa kako silazi s Maslinske gore jašući na magaretu, koje nitko do tada nije jahao; naglašava entuzijazam učenika, koji prate Učitelja sa svečanim klicanjem i lako je zamisliti kako je to “zarazilo” djecu i mlade iz grada, koji su se pridružili povorci sa svojim klicanjem, kazao je Papa.

– Sam Isus u ovoj radosnoj dobrodošlici prepoznaje nezaustavljivu silu koja je Bogu po volji, a farizejima koji su se nad njom zgražali, odgovara: ‘Kažem vam, ako ovi ušute, kamenje će vikati!’ (Lk 19,40) – rekao je Sveti Otac.

No, ovaj Isus, koji po Pismima upravo tako ulazi u Sveti grad, nije opsjenar koji širi iluzije, prorok “New agea” („Novoga doba”), prodavač dima, poručio je Papa te nastavio:

– On je jasno određeni Mesija, s konkretnom fizionomijom sluge, sluge Boga i čovjeka, koji ide podnijeti muku; Mučenik ljudske boli. Dakle, dok i mi slavimo slavlje svoga Kralja, mislimo i na muku koju u ovom Tjednu treba podnijeti. Mislimo na klevete, uvrede, zamke, izdaje, na napuštenost, na nepravedan sud, na udarce, bičevanje, na trnovu krunu … i na kraju Križnoga puta, na razapinjanje. –

Papa je kazao kako je Isus jasno rekao svojim učenicima: ‘Ako tko hoće za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom’ (Mt 16,24).

– On nikada nije obećao časti i uspjehe. Evanđelja su jasna. Uvijek je upozoravao svoje prijatelje da je to njegov put i da će konačna pobjeda proći kroz muku i križ. I za nas to isto vrijedi. Da vjerno slijedimo Isusa; molimo milost da to ne bude na riječima nego po djelima te da imamo strpljenja pri nošenju svoga križa: da ga ne odbijemo, da ga ne odbacimo nego da ga – gledajući Njega (Isusa) – prihvatimo i nosimo iz dana u dan – poručio je Sveti Otac.

Završavajući svoju propovijed Papa je istaknuo kako Isusa moramo prepoznati u svakome od nas.

– I ovaj Isus, koji prihvaća da ga se slavi, premda znajući dobro da ga čeka: ‘Raspni ga!’, ne traži od nas da ga promatramo samo na slikama ili fotografijama ili u video zapisima koji kruže Internetom. Ne. Prisutan je u tolikoj našoj braći i sestrama danas, koji danas poput Njega trpe: trpe zbog robovskog rada, zbog obiteljskih drama, zbog bolesti… Pate zbog rata i terorizma, zbog interesa koji pokreću oružje i aktiviraju ga. Prevareni muškarci i žene, povrijeđeni u svom dostojanstvu, odbačeni… Isus je u njima, u svakom od njih, a s izobličenim licem i promukla glasa moli, nas moli, da ga pogledamo, da ga priznamo i volimo – poručio je papa Franjo.

Na kraju propovjedi Papa je zaključio:

– Nije neki drugi Isus nego isti onaj koji je ušao u Jeruzalem uz mahanje palminim i maslinovim grančicama. Isti onaj koji je pribijen na križ i umro između dva kriminalaca. Nemamo Gospodina osim Njega: Isus, ponizni Kralj pravednosti, milosrđa i mira. –

Papa Franjo je nakon molitve Angelusa izrazio sućut koptskom patrijarhu Tawadrosu II. zbog bombaškog napada na koptsku zajednicu u Egiptu. U jutrošnjem je napadu na crkvu Sv. Jurja u gradu Tanta, sjeverno od Kaira, poginulo barem 25 osoba, a više od 70 ih je ranjeno. Sveti je Otac Blaženoj Djevici Mariji povjerio i žrtve terorističkog napada u Stockholmu, koji se dogodio prošlog petka, kao i sve one diljem svijeta, koji su pogođeni ratom.

Osim toga, Papa je ponovno osudio međunarodnu trgovinu oružjem.

Sveti je Otac pozdravio i mnogobrojne mlade hodočasnike koji su se okupili na Trgu sv. Petra te one koji u svojim biskupijama slave Svjetski dan mladih.

Nakon svete mise mladi iz Poljske predali su križ Svjetskog dana mladih hodočasnicima iz Paname gdje će se 2019. godine održati Svjetski dan mladih.