Papa: Evo kako se možemo roditi nanovo, odozgor

Papa: Evo kako se možemo roditi nanovo, odozgor

Papa: Evo kako se možemo roditi nanovo, odozgor

Kršćanski život, koji se naziva kršćanskim, koji ne ostavlja mjesta Duhu Svetom i ne dopušta da ga Duh vodi, poganski je život, prerušen u kršćanski.

Možemo se ponovno roditi „iz svoje malenosti“, iz svojeg grešnog života, samo uz pomoć iste snage koja je uskrisila Gospodina; odnosno snagom Božjom i zato nam je Gospodin poslao Duha Svetoga. Sami to ne možemo učiniti – podsjetio je Papa Franjo jučer u propovijedi na misi u Domu svete Marte, usredotočivši se na Isusov odgovor Nikodemu o kojem govori evanđelje jučerašnje liturgije (Iv 3,3-15). Naime, Nikodem je pitao kako se možemo roditi nanovo, odozgor, a to pitanje i mi postavljamo.

Isus govori o ponovnom rođenju odozgor, a Papa prati tu vezu između Uskrsa i poruke o ponovnom rođenju. Poruka Gospodinova uskrsnuća dar je Duha Svetoga. Naime, u prvom Isusovom ukazanju apostolima, na nedjelju uskrsnuća, rekao im je: „Primite Duha Svetoga“. To je snaga! Bez Duha Svetoga ne možemo ništa učiniti – objasnio je Papa, podsjećajući da kršćanski život nije samo dobro ponašanje. Možemo nešto učiniti, napisati svoj životopis engleskim krasopisom, no kršćanski život ponovno se rađa od Duha Svetoga i zato mu moramo napraviti mjesta.

Duh je taj koji nas uskrsava iz naših ograničenosti, iz naše smrti, jer mnogo je obamrlog tkiva u našem životu i našoj duši – rekao je Sveti Otac i istaknuo – Poruka  je uskrsnuća Isusov odgovor Nikodemu da se treba ponovno roditi. No zašto to prepušta Duhu Svetomu? Kršćanski život, koji se naziva kršćanskim, koji ne ostavlja mjesta Duhu Svetom i ne dopušta da ga Duh vodi, poganski je život, prerušen u kršćanski. Duh Sveti je protagonist kršćanskog života, Duh Sveti koji je s nama, koji nas prati, koji preobražava i pobjeđuje s nama. Nitko nije uzašao na nebo doli onaj koji siđe s neba, to jest Isus. On je sišao s neba. I u trenutku uskrsnuća kaže nam: „Primite Duha Svetoga“; On će biti pratitelj vašega kršćanskog života.

Dakle, ne može biti kršćanskoga života bez Duha Svetoga koji je naš svakodnevni pratitelj, Očev i Isusov dar. Molimo Gospodina da nam dade tu svijest da ne možemo biti kršćani, a da ne hodimo zajedno s Duhom Svetim, bez djelovanja Duha Svetoga, ako ne dopustimo da Duh Sveti bude protagonist našega života. Potrebno je upitati se koje je Njegovo mjesto u našem životu, jer ne možete živjeti kršćanski život bez Duha Svetoga. Treba moliti Gospodina milost da shvatimo tu poruku da je Duh Sveti naš pratitelj na putu – zaključio je papa Franjo