Održano tradicionalno zimsko planinarsko hodočašće na Svetu Geru

Održano tradicionalno zimsko planinarsko hodočašće na Svetu Geru

Održano tradicionalno zimsko planinarsko hodočašće na Svetu Geru

Tradicionalno zimsko planinarsko hodočašće na Svetu Goru održano je na posljednju nedjelju u siječnju u kapeli Sv. Ilije, gdje je misno slavlje sa stotinjak hodočasnika predvodio župnik Stojdrage i Grabra stavrofor Milan Vranešić.

Vrijeme je bilo pravo zimsko, s burom i snježnom vijavicom, tako da su ove godine zbog vremena i epidemiološke situacije planinarsko hodočašće po 29. puta na krovu Žumberačke Gore na granici dviju država pratili samo najhrabriji, njih više od stotinu pristiglih iz obje države, Hrvatske i manjim dijelom iz Slovenije.

Domaćin o. Mile Vranešić na početku je zahvalio svim hodočasnicima planinarima koji su se i u pravim zimskim uvjetima okupili kod legendarne kapelice na krovu Žumberačke gore na granici dvaju država. „Ovih dana i mjeseci mnogi se pitaju ‘Bože, što si nam sve poslao, potres pa koronu’“, nastavljajući u svojim jadikovkama.“ No, u isto vrijeme nisam čuo da se ti isti zapitaju „Bože, što smo mi tebi učinili“, jer je to temeljno pitanje.

„Jesmo li se držali Tvojih zapovijedi? Biblija jasno navodi tri potresa, kad je Mojsije na Sinaju dobio Božje zapovijedi, zatim iz vremena sv. Ilije proroka kada se narod priklanjao idolima te konačno na Golgoti kod uskrsnuća Isusa. Postavimo si pitanje kako mi stojimo prema Božjim zapovjednima, klanjamo li se idolima, koliko puta izgovaramo uzalud ime Gospodnje, koliko smo kuća izgradili na dan Gospodnji, koliko djeca poštuju roditelje i obrnuto. Koliko ubijamo našim jezikom, koliko krademo, lažemo. Na koncu, postavimo si pitanje ‘Bože, kakav je bio moj odnos prema tebi’, te o tome razmišljajmo dok se budemo spuštali prema dolini“, pozvao je stavrofor Vranešić.

Nakon završetka misnog slavlja planinari hodočasnici tradicionalno su obišli oltar a mogli su nabaviti i žumberački rimokatolički kalendar za 2021. godinu. Stavrofor Vranešić na kraju je poručio da se ove godine kreće u obnovu kapelice Sv. Ilije, koja je sagrađena 1992. godine, a neophodna je obnova krovišta kapele, i to vlastitim sredstvima, jer od odgovornih državnih tijela nema nikakvih reakcija.

Misu su glazbom pratili članovi bratovštine sv. Bernarda i župni zbor Župe sv. Anastasije iz Samobora. Misi je nazočila i gradonačelnica Ozlja, na čijem se području nalazi Sv. Gera Gordana Lipšinić.