Održan znanstveni skup o Tadiji Smičiklasu

Održan znanstveni skup o Tadiji Smičiklasu

Održan znanstveni skup o Tadiji Smičiklasu

Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke županije u Križevcima i Povijesno društvo Križevci organizirali su u petak 26. svibnja 2023. godine znanstveni skup „Tadija Smičiklas (1843. – 1914.)  i njegovo doba“ u Križevcima.

Smičiklas je vršio brojne dužnosti, a između ostaloga bio je ravnatelj grkokatoličkog sjemeništa, predsjednik tadašnjeg JAZU-a (danas HAZU), predsjednik Matice hrvatske, dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu i rektor Sveučilišta u Zagrebu.

Skup se održao u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci i dvorani Pučkog otvorenog učilišta Križevci, a svečano ga je otvorio križevački vladika Milan Stipić. Kazao je da je Tadija Smičiklas bio nećak biskupa Đure Smičiklasa, koji je bio vrijedni sakupljač kulturnog blaga. „Križevačka eparhija svojom poviješću je obilježila čitav kraj, kulturno, društveno i politički, gdje su mnogi djelatnici i članovi biskupije dali veliki doprinos u životu križevačkog prostora, a posebno je vrijedna upravo naša eparhijska knjižnica“, istaknuo je mons. Stipić te se preporučio za daljnju suradnju.

Pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel uputio je čestitke Zavodu HAZU-a u Križevcima na desetoj obljetnici djelovanja. Izrazio je zadovoljstvo na plodnoj suradnji Zavoda i Povijesnoga društva Križevci, koji zajedno, uz ostale udruge, njeguju kulturne vrijednosti u Križevcima te dodao kako se veseli čitanju stečenih spoznaja u novom broju časopisa „Cris“ – časopisa povijesnog društva Križevci.

Voditelj Zavoda u Križevcima akademik Franjo Tomić prigodnim riječima je pozdravio okupljene i izrazio zadovoljstvo odazivom znanstvenika i stručnjaka na još jedan znanstveni skup u organizaciji Zavoda i Povijesnog društva Križevci.

Predsjednik Povijesnog društva Križevci i predavač na Sveučilištu Sjever dr. sc. Dejan Pernjak u pozdravnom govoru zahvalio je svima na dolasku. „Drago mi je da već drugu godinu za redom Povijesno društvo Križevci u suradnji sa Zavodom HAZU-a organizira znanstveni skup koji okuplja preko 20 izlagača, gdje ima oko 16 referata. Tadija Smičiklas je osoba za koju smo svi mi povjesničari već čuli, ali je opet dosta neistražena te vjerujem kako će današnji rad biti dobar i kako ćemo na kraju imati nove spoznaje“, kazao je Pernjak.

Otvorenje je moderirao dr. sc. Ivan Peklić, dok je predsjednik organizacijskog odbora bio dr. sc. Tomislav Bogdanović.

Na skupu su sudjelovali znanstvenici i sveučilišni profesori iz Zagreba, Osijeka, Rijeke, Siska, Dubrovnika, Križevaca i Segedin. U pauzi skupa sudionici su posjetili križevačku zvjezdarnicu gdje ih je ugostio dr. sc. Andrej Dundović.

Podrušku skupu dala je i predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima mr. sc. Renata Husinec.