Odbacimo ‘kozmetičko’ kršćanstvo, tražimo vjeru koja je ljubavlju djelotvorna

Odbacimo ‘kozmetičko’ kršćanstvo, tražimo vjeru koja je ljubavlju djelotvorna

Papa: Odbacimo ‘kozmetičko’ kršćanstvo, tražimo vjeru koja je ljubavlju djelotvorna

Je li naš život „kozmetičko kršćanstvo“, kršćanstvo „pojavnosti“ ili pak „kršćanski život u kojem je vjera ljubavlju djelotvorna?“ – pitao je papa Franjo u homiliji na svetoj misi u Domu sv. Marte.

Vjera – naglasio je Papa – „nije samo izgovaranje vjerovanja“, već zahtjeva prekid s grabežom i pakošću, da bismo znali davati drugima, osobito siromašnima.“

Vjera nema potrebu pojavnosti, nakupljanja kurtoazije kao vrste licemjerja, već traži srce sposobno istinski ljubiti – objasnio je Sveti Otac, govoreći o jučerašnjem Evanđelju, u kojem se farizej čudi što se Isus prije obroka nije oprao.

„Isus osuđuje takvu duhovnost kozmetike“ – kazao je papa Franjo, objašnjavajući: „prikazivati se dobrima, lijepima, dok je nutarnja istina nešto sasvim drugo! Isus osuđuje osobe dobrih manira, ali zlih navika; navika koje se ne vide, već se čine potajno. Ali pojavnost je ispravna: ljudi kojima se sviđa pokazivati se na trgovima, biti viđeni kako mole…“ – rekao je Papa, dodajući da Isus za njih koristi dvije srodne riječi: grabež i pakost.

„Dajte radije za milostinju ono iznutra“ – Isusov je protuprijedlog. „Milostinja“ je uvijek, podsjeća Papa – i u Novom i u Starom zavjetu – bila mjerilo pravednosti. I Pavao, iz istog razloga, opominje u današnjem čitanju Galaćane, zbog njihove navezanosti na Zakon. Ali Zakon sam po sebi ne spašava – podsjeća Papa.

„Ono što vrijedi je vjera. Koja vjera? Ona koja je ‘ljubavlju djelatna’“ – istaknuo je papa Franjo – „Vjera koja nije tek izgovaranje vjerovanja: svi mi vjerujemo u Oca, Sina i Duha Svetoga, u život vječni…“ Ali, ostati samo na tome značilo bi imati „nepokretnu, a ne djelatnu vjeru.“ Ono što vrijedi u Isusu Kristu je vjera ljubavlju djelotvorna, a to nas dovodi do milostinje; milostinje u najširem smislu riječi: odijeliti se od diktature, od idolatrije novca. Svaka grabež nas udaljava od Isusa Krista“ – naglasio je Sveti Otac.

Papa se Franjo sjetio jedne zgode iz života p. Arrupea, vrhovnoga poglavara Družbe Isusove od 60-ih do 80-ih godina. Jednoga dana jedna bogata gospođa pozvala ga je nekamo da bi mu dala novac za misije u Japanu, do kojih je p. Arrupeu bilo jako stalo. Predaja koverte s novcem zbila se praktično pred novinarima i fotografima. P. Arrupe je pričao kako je pretrpio „veliko poniženje“, ali je prihvatio novac za „siromahe u Japanu“. Kada je otvorio kuvertu, u njoj je bilo deset dolara.

„Isus nam savjetuje: ‘Ne trubi pred sobom.’ I još drugi savjet: ‘Nemoj davati samo od suviška.’“ – rekao je Papa, podsjećajući na udovicu iz Evanđelja koja je dala za milostinju sve što je imala. Molimo – zaključio je Sveti Otac – da naš kršćanski život ne bude život pojavnosti, već život vjere djelatne ljubavlju.