Objavljena posinodska apostolska pobudnica o Amazoniji

Objavljena posinodska apostolska pobudnica o Amazoniji

Objavljena posinodska apostolska pobudnica o Amazoniji

‘Sanjam Amazoniju koja se bori za prava siromašnih, domorodačkih naroda i najmanje naše braće i sestara, gdje se njihov glas može čuti i gdje se njihovo dostojanstvo promiče’

U Vatikanu je danas objavljena posinodska apostolska pobudnica pape Franje ‘Querida Amazonia’ (Draga Amazonija) koja je plod Posebne skupštine Biskupske sinode za Panamazonsko područje ‘Amazonija: novi putovi za Crkvu i cjelovitu ekologiju’ održane od 6. do 27. listopada prošle godine.

Dokument je podijeljen u četiri poglavlja, odnosno ‘velika sna’ koja u Papi nadahnjuje regija Amazonija: sociološki, kulturološki, ekološki i ekleziološki.

– Sanjam Amazoniju koja se bori za prava siromašnih, domorodačkih naroda i najmanje naše braće i sestara, gdje se njihov glas može čuti i gdje se njihovo dostojanstvo promiče. Sanjam Amazoniju koja brani svoje karakteristično kulturno bogatstvo, gdje ljepota našeg čovještva sja u toliko različitih oblika. Sanjam Amazoniju koja ljubomorno čuva svoju neodoljivu prirodnu ljepotu koja je resi i nadasve bogatstvo života koje ispunjava njezine rijeke i šume. Sanjam kršćanske zajednice kadre zalagati se i ucijepiti se u Amazoniju i dati Crkvi nova lica s amazonskim obilježjima – ističe Papa.

Papa dalje govori kako ovu pobudnicu upućuje cijelom svijetu, kako bi probudio ljubav i brigu za zemlju koja je i ‘naša’. Naglasio je kako propovijedanje mora biti živo i duboko ukorijenjeno, duhovnost mora biti živo i duboko ukorijenjena, crkvene strukture moraju živo i duboko ukorijenjene.

Papa je također istaknuo kako se ‘moraju pronaći načini’ da se narodima Amazonije osiguraju euharistija i sakrament pomirenja, a Sveti Otac poziva biskupe, osobito one iz Latinske Amerike, da da promiču molitvu za svećenička zvanja, ali i da budu ‘velikodušniji u ohrabrivanju onih koji pokazuju misionarski poziv da izaberu Amazonsku regiju’.

Također se govori o ‘snazi i daru žene’ u Crkvi u Amazoniji. Navodi se kako su uslijed pomanjkanja svećenika na tim prostorima važnu ulogu odigrale ‘snažne i velikodušne žene koje su, bez sumnje, pozvane i potaknute Duhom Svetim, podjeljivale sakrament krštenja, držale vjeronauk, molile i djelovale kao misionarke’.

No Papa ističe kako ne smijemo ‘ograničiti svoje razumijevanje Crkve na njezine funkcionalne strukture’.

– Takav redukcionizam doveo bi nas do uvjerenja da će ženama biti dodijeljen veći status i mogućnost sudjelovanja u Crkvi samo ako im se dopusti pristup svetim redovima. No taj bi pristup zapravo suzio našu viziju. To bi nas dovelo do klerikalizacije žena, umanjilo veliku vrijednost onoga što su već postigle te suptilno učinilo njihov nužni doprinos manje plodonosnim – navodi se u tekstu.

Papa je podržao uvođenje određenih elemenata domorodačkih pjesama, gesti i simbola u liturgiju.