O pokojnim kardinalima i biskupima: Njihova prisutnost svjedoči o Božjoj neiscrpnoj dobroti

O pokojnim kardinalima i biskupima: Njihova prisutnost svjedoči o Božjoj neiscrpnoj dobroti

O pokojnim kardinalima i biskupima: Njihova prisutnost svjedoči o Božjoj neiscrpnoj dobroti

Danas ujutro papa Franjo je slavio svetu misu za duše kardinala i biskupa, koji su preminuli u zadnjih godinu dana.

Ova naša braća su postigla svoj cilj nakon što su služili Crkvi i ljubili Krista, rekao je Papa.

Podsjetio je prisutne da put prema Očevoj kući započinje od prvog časa našeg postojanja te po krštenju od prvog trenutka kada primimo posvetnu milost.

– Za nas svećenike i biskupe važan korak na tom putovanju je trenutak kada tijekom svećeničkog ređenja izgovaramo riječi ‘Evo me!’ Od tog trenutka smo na poseban način sjedinjeni s Kristom, povezani s njegovim ministerijalnim svećeništvom – istaknuo je papa Franjo.

– Na času smrti, sjedinjeni s Isusom, koji je umro povjeravajući svoj Duh u Očeve ruke (Lk 23,46), izgovaramo konačni ‘Evo me!’ Kardinali i biskupi, kojih se danas sjećamo u molitvi, čitavog su svog života, posebno nakon što su se posvetili Bogu, nastojali svjedočiti i darivati Isusovu ljubav drugima. Oni su i riječju i primjerom poticali vjernike da čine isto – kazao je Sveti Otac.

Papa Franjo je istaknuo da su oni bili pastiri Kristova stada i, oponašajući ga, darivali su se i žrtvovali za spas povjerenog im naroda.

– Oni su ga posvećivali po sakramentima te su ga vodili putom spasenja; puni snage Duha Svetoga naviještali su Evanđelje; očinskom ljubavlju nastojali su voljeti sve, posebno siromašne, bespomoćne i potrebite. Zbog toga smo mišljenja da ih je Gospodin ‘primio kao žrtvu paljenicu’ (Mudr 3,6). Sada smo ovdje da se molimo za njih, da prinesemo svetu žrtvu za pokoj njihovih duša te zamolimo Gospodina da vječno sjaje u Njegovom kraljevstvu svjetla (usp. Mudr 3,7) – rekao je.

Sveti Otac je napomenuo da su ruke tih pastira u ime Boga milosrđa i praštanja, blagoslivljale i odriješivale; njihove su riječi tješile i brisale suze; njihova prisutnost je rječito svjedočila kako je Božja dobrota neiscrpna, a Njegovo milosrđe beskonačno. Neki od njih su bili pozvani na herojski način svjedočiti Evanđelje, trpeći teške nevolje – prekrasnim je riječima Papa opisao svećenike.

U stvari njihova smrt je ulazak u puninu života, rekao je Papa.

– U svjetlu vjere, osjećamo se još bližima našoj preminuloj braći: smrt nas je očigledno razdvojila, ali moć Krista i Njegova Duha nas ujedinjuje na dublji način te je svoju propovijed zaključio podsjećajući nas da nahranjeni Kruhom života, i mi zajedno s onima koji su otišli prije nas, čekamo s čvrstom nadom dan kad ćemo se licem u lice susresti sa svijetlim i milosrdnim licem Oca – zaključio je Papa.