o. Antonij Pajić novi jerođakon Križevačke eparhije

o. Antonij Pajić novi jerođakon Križevačke eparhije

O. Antonij Pajić novi jerođakon Križevačke eparhije

U subotu 23. listopada, na blagdan sv. apostola Jakova, brata Gospodnjega, u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima vladika križevački Milan Stipić rukopoložio je za đakona monaha Bratstva sv. Tri Jerarha Manastira Pokrova presvete Bogorodice-Kričke o. Antonija Pajića, tipikara i psalta katedrale.

O. Antonij rođen je 17. kolovoza 1995. u Karlovcu, u obitelji svećenika Križevačke eparhije o. Željka Pajića i njegove supruge Tanje. Pohađao je Grkokatoličko sjemenište u Zagrebu, kao i filozofsko-teološki studij kod otaca isusovaca na Jordanovcu u Zagrebu. Boravio je kao monah godinu dana u grkokatoličkom Sveto-uspenjskom manastiru (lavri) u Unjivu, Ukrajina, kod otaca studita, gdje se pripremao za monaštvo. Red podđakonata primio je u Žovkvi, Ukrajina. Trenutačno boravi u Bratstvu sveta Tri Jerarha – skitu Manastira Pokrova presvete Bogorodice – Kričke u Križevcima te obnaša službu katedralnog tipikara i psalta.

Na liturgiji, koju je pjevao Zbor grkokatoličke katedrale Križevci pod ravnanjem mo Martina Pleše, okupilo se više svećenika Križevačke eparhije, među kojima je bio i ređenikov otac o. Željko Pajić, grkokatolički župnik Karlovca. Vladika Stipić u homiliji se osvrnuo na đakonsku službu i njezinu važnost u životu Crkve, stavivši ređeniku kao uzor upravo današnjega sveca – sv. Jakova apostola, brata Gospodnjega, koji je bio prvi biskup jeruzalemske Crkve i koji je da svoj život za Isusa Krista, služeći svojoj jeruzalemskoj zajednici u ljubavi i vjernosti, što uvijek ostaje prvim i temeljnim pozivom svakoga đakona i svećenika. Osobito je izrazio radost što mlada monaška zajednica Križevačke eparhije dobiva đakona, a i katedralni hram u kojem je o. Antonij i dosad pjevao i uređivao sveto bogoslužje. U bizantsko-katoličkoj Crkvi đakon koji je monah nosi naziv ”jerođakon”.