Neka Uskrsli naznači put nade za zemlje rastrgane razaranjima, smrti i zanemarivanjem

Neka Uskrsli naznači put nade za zemlje rastrgane razaranjima, smrti i zanemarivanjem

Neka Uskrsli naznači put nade za zemlje rastrgane razaranjima, smrti i zanemarivanjem
U uskrsnom obraćanju ”Urbi et Orbi” s balkona vatikanske bazilike, nakon mise na Trgu svetoga Petra, papa Franjo je podsjetio na rane svijeta, koji je pun osoba koje pate u tijelu i duhu, upućujući apele za mir u ratom i sukobima rastrganim zemljama.

Samo Bog u svojem milosrđu može ispuniti duhovne i moralne ponore čovječanstva i praznine u ljudskim srcima. Isus Krist, raspet i uskrsnuo, daruje nam pogled blagosti i suosjećanja s gladima i žednima, strancima i zatočenima, marginaliziranima i odbačenima, žrtvama nepravde i nasilja – naglasio je Papa.

Kazao je kako je Isus naša nada.

– Neka uskrsli Krist naznači put nade za dragu Siriju, zemlju rastrganu dugim sukobom, s tužnim nizom razaranja, smrti, zanemarivanja humanitarnih prava i rastapanja građanskoga suživota – rekao je papa Franjo i molio za rješenje sukoba i izgradnju bratskoga društva koje će poštovati dostojanstvo i prava svih građana.

Također je poželio plodan susret naroda i kultura u drugim područjima Sredozemlja i Bliskoga istoka, osobito u Iraku, Jemenu i Libiji.

– Neka slika novoga čovjeka, koja sjaji na Kristovu licu, pogoduje suživotu Izraelaca i Palestinaca u Svetoj zemlji – dodao je Papa.

S obzirom na stanje u Ukrajini, molio je neka Gospodin života prati i intenzivne napore da se postigne definitivno rješenje za rat u Ukrajini.

Podržao je istovremeno inicijative humanitarne pomoći i istaknuo posebno oslobađanje zarobljenika. Podsjetio je i na žrtve terorizma, slijepog i brutalnog nasilja u Belgiji, Turskoj, Nigeriji, Čadu, Kamerunu, Obali Bjelokosti i Iraku.

Poželio je mir za Afričke zemlje koje su obilježene političkim i društvenim napetostima: Burundi, Mozambik, Demokratska Republika Kongo i Južni Sudan, a spomenuo se i teškoća venezuelanskog naroda.

Istaknuo je kako je Bog oružjem ljubavi porazio sebičnost i smrt te da je Isus poput vrata milosrđa koja su svima otvorena.

– Navještaj Krista uskrsloga poziva nas da ne zaboravimo na selioce i izbjeglice među kojima je mnogo djece koja bježe od rata, gladi, siromaštva i socijalne nepravde. Ta naša braća i sestre prečesto na putu susreću smrt ili odbacivanje od stane onih koji bi im mogli ponuditi prihvat i pomoć – rekao je.

Poželio je da sljedeći Svjetski humanitarni sastanak na vrhu ne zaboravi u središte staviti ljudsku osobu s njezinim dostojanstvom i iznijeti politike koje mogu pomoći i zaštititi žrtve sukoba i drugih kriza, osobito najranjivije i progonjene zbog etničkih i vjerskih razloga.

Sveti Otac je spomenuo i razaranje okoliša te rekao kako su mu na umu područja koja pogađaju učinci klimatskih promjena, koji nerijetko uzrokuju suše ili razorne poplave, s popratnim krizama gladi u raznim dijelovima svijeta. Kršćane koje se progoni zbog njihove vjernosti Kristu je ohrabrio Gospodinovim riječima: ‘Ne bojte se! Ja sam pobijedio svijet!’

– Neka Isusova poruka pomogne svakome da s hrabrošću i većom nadom gradi putove pomirenja s Bogom i braćom. To nam je toliko potrebno – zaključio je papa Franjo.