Nastup grkokatoličkog kora iz istočne Slovačke u Jastrebarskom

Nastup grkokatoličkog kora iz istočne Slovačke u Jastrebarskom

U subotu, 7. rujna 2013. godine, gostovat će grkokatolički zbor blaženog biskupa P.P. Gojdiča u Jastrebarskom. Koncert duhovnih skladbi počinje u 19:30 sati u grkokatoličkog crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Jastrebarskom (radnička ulica), ulaz je slobodan. Organizatori srdačno pozivaju sviju, koje zanima krasno istočno bogoslužno pjevanje, na nastup tog zbora iz zemlja koja se u kulturnom smislu smatra osobito bliskom Hrvatskoj.

Zbor blaženog P.P. Gojdiča osnovan je 1990. godine u mjestu Vranov nad Topľou u dijelu Čemerné i ima 43 člana. Korom ravna dirigentica Mgr. Mária Šandorová.

Nebeski zagovornik kora je blaženi biskup P.P. Gojdič, rođen 1888. godine kao treći sin grkokatoličkog svećenika Stefana Gojdiča. Hrabro se suprotstavio totalitarnim režimima i ideologijama 20. stoljeća. Spašavanje Židova priznato mu je dodjelom titule “Pravednik među narodima”. No i sva pozitivna svjedočanstva u njegovu korist ga nisu poštedile komunističkog progona, jer je zaštićivao prava svojih grkokatoličkih vjernika te se suprotstavio uništavanju grkokatoličke hijerarhije u komunističkog Čehoslovačkoj. Umro je u komunističkom zatočeništvu 1960. godine, a sa križevačkom eparhijom ga povezuje to, da je 1927. godine pošao sa svojim prethodnikom Dionzijem Njaradijem kao apostolskim administratorom Prešova u Rim, gdje ih je papa Pio XI. primio u audijenciju, nakon posvete za biskupa.

Prešov 1927.

Slika pokazuje Pavla Petra Gojdiča (desno) sa vladikom Njaradijem tokom njihove posjete prosvjetno-odgojiteljskoj ustanovi sestara Vasilijanki u Prešovu.