Napetosti i sukobi se rješavaju dijalogom i poštivanjem tuđeg identiteta

Napetosti i sukobi se rješavaju dijalogom i poštivanjem tuđeg identiteta

Napetosti i sukobi se rješavaju dijalogom i poštivanjem tuđeg identiteta
Napetosti i sukobi se rješavaju dijalogom i poštivanjem drugih – istaknuo je Sveti Otac govoreći mladima Međunarodnog euharistijskoga pokreta s kojima se jučer prije podne susreo u dvorani Pavao VI.
U prigodi stote obljetnice ustanovljenja Pokreta, Isusovci su u Rimu organizirali susret mladih, koje je Sveti Otac primio u audijenciju na čelu s vrhovnim poglavarom Družbe Isusove Adolfom Nikolásom te opunomoćenim za Pokret patrom Fédéricom Fornosom. Papa je mlade potaknuo da se ufaju u Krista, koji daje istinski mir.
Odgovarajući na upit mladih, Papa se osvrnuo na dvije riječi: napetost i sukob. Te su riječi sastavnica društvenog i obiteljskoga života. Društvo i obitelj bili bi grobište bez napetosti i sukoba. Jedino u mrtvim stvarima nema napetosti i sukoba. Stoga valja otkriti istinske napetosti i sukobe, jer su dokaz našega života. U Raju ih neće biti. U Raju ćemo svi biti ujedinjeni u miru Isusa Krista – ustvrdio je Sveti Otac dodajući:
Svatko u svom životu treba otkriti te napetosti, jer napetosti pomažu rast, potiču hrabrost. Mladić bez hrabrosti… mlak je mladić, već ostario. Katkad želim mladima reći: „Molim vas, ne idite u mirovinu!, jer neki u dvadesetoj godini odlaze u mirovinu, u životu imaju sve, nemaju napetosti. U obitelji su napetosti, to je svima jasno. A kako ih riješiti, kako se rješavaju napetosti? – upitao je Papa.
Dijalogom – odgovorio je potičući mlade da ne bježe od napetosti, ali i da budu lukavi, jer nije dobro željeti napetost radi napetosti. Napetost nam pomaže da idemo prema skladu, koji pak iziskuje drugu napetost. Ukratko, napetosti pomažu rast, valja ih rješavati dijalogom, ali ne treba biti previše nalijepljen na napetosti, jer mogu uništiti osobu – istaknuo je papa Franjo.
Odgovarajući na upit mladića koji je govorio o društvenim sukobima, poput u Indoneziji, rekao je da sukob valja usmjeriti prema jedinstvu; društvo s mnogim kulturama treba težiti jedinstvu poštujući različitosti, poštujući identitet svake manjine. Papa je podsjetio na muslimansko pleme Rohingyja, koje svi odbacuju. To je neriješeni sukob, rat je, nasilje i ubojstvo. Istina je da sukob prestaje ako nestane jedna od sukobljenih strana. Ali to nije rješenje. Ako u jednoj državi ima mnogo identiteta, bit će i sukoba, ali oni se mogu riješiti samo poštujući svačiji identitet – objasnio je Sveti Otac dodajući:
Sukobi se rješavaju dijalogom, poštivanjem druge osobe. Tako se pak ne postupa s kršćanskom manjinom na Bliskom istoku. Vjerske manjine, kršćane, ne samo da ne poštuju, nego ih često ubijaju, progone… Zašto? Zato jer ne poštuju njihov identitet. U našoj je povijesti uvijek bilo vjerskih sukoba, nepoštivanja tuđeg identiteta: Taj nije katolik, ne vjeruje u Isusa Krista… Ali poštuj ga! Gledaj ono što je u njemu dobro, gledaj ono što je dobro u njegovoj vjeri, kulturi, gledaj njegove vrijednosti! Sukobi se rješavaju poštivanjem tuđega identiteta – ponovio je Papa.
RV | Bitno.net