Nadbiskup Ševčuk pozvao na solidarnost s Ukrajinom

Nadbiskup Ševčuk pozvao na solidarnost s Ukrajinom

Nadbiskup Ševčuk pozvao na solidarnost s Ukrajinom

Poglavar Ukrajinske grkokatoličke Crkve kijevski veliki nadbiskup Svjatoslav Ševčuk poziva na solidarnost međunarodne zajednice s Ukrajinom, objavio je Vatican News

U svojoj izjavi, poglavar Ukrajinske grkokatoličke Crkve rekao je da je dužnost i odgovornost cijelog čovječanstva aktivno raditi na sprječavanju rata. Nakon ulaska ruskih trupa na područja Donjecka i Luganska pod kontrolom pobunjenika u istočnoj Ukrajini, poglavar Grkokatoličke crkve u Ukrajini, Njegovo Blaženstvo Svjatoslav Ševčuk, poziva sve ljude dobre volje „da ne ignoriraju patnje ukrajinskog naroda“.

U priopćenju objavljenom u utorak, 22. veljače kijevski veliki nadbiskup upozorio je da priznanje neovisnosti samoproglašenih separatističkih narodnih republika Donjeck i Luganski od strane ruskog predsjednika Vladimira Putina „predstavlja ozbiljne izazove i prijetnje za cijelu međunarodnu zajednicu i međunarodne zakone“. „Nepopravljiva šteta nanesena je samoj logici međunarodnih odnosa koji su pozvani čuvati mir i pravedan poredak društava, snažnu vladavinu zakona, odgovornost državnih ovlasti, obranu ljudskog bića, ljudskog života i prirodna prava”, rekao je nadbiskup Ševčuk.

Podsjećajući na „duboke rane“ nanesene ljudima u regiji Donbas od izbijanja rata 2014., nadbiskup Ševčuk je rekao da je potez predsjednika Putina „uništio temeljna načela za dugoročni proces obnove mira u Ukrajini“ i mogao bi biti uvod u opsežne vojne operacije protiv ukrajinskog naroda. Ističući da je obrana neovisnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine „prirodno pravo i građanska dužnost“ svih ukrajinskih građana, nadbiskup Ševčuk rekao da je također „dužnost i odgovornost cijelog čovječanstva aktivno raditi na sprječavanju rata i zaštiti pravedan mir“. Nadbiskup Ševčuk je završio svoj apel moleći Božju zaštitu za ukrajinski narod.