Nadbiskup Košica mons. Cyril Vasil predvodio liturgiju povodom dolaska čudotvorne ikone Majke Božje Klokočevske u Križevce

Nadbiskup Košica mons. Cyril Vasil predvodio liturgiju povodom dolaska čudotvorne ikone Majke Božje Klokočevske u Križevce

Nadbiskup Košica mons. Cyril Vasil predvodio liturgiju povodom dolaska čudotvorne ikone Majke Božje Klokočovske u Križevce

U Križevcima od subote navečer boravi čudotvorna ikona Majke Božje Klokočovske, a koja putuje večeras, nakon Akatista, dalje papi Franji u u Rim.

U 6.30 služena je Jutrenja, u 8 sati liturgija za zdravlje, dok je u 11 sati služena svečana arhijerejska liturgija koju je predvodio nadbiskup Cyril Vasil iz Košica, uz koncelebraciju križevačkog vladike mons. Milana Stipića i vladike Mariána Andreja Pacáka slovačke grkokatoličke crkve u Torontu.

U svečanoj povorci sudjelovale su i pripadnice Križevačke djevojačke straže kao i pripadnici DVD-ova Vatrogasne zajednice Grada Križevaca.

Ikona Majke Božje čuva se u svetištu mjesta Klokočov u Slovačkoj, gdje je 1670. godine, u vrijeme progona grkokatoličkih Rusina od strane protestantskog plemstva i Turaka, ikona čudesno proplakala, a u naletu oružanih napadača bila i mačem probodena. Narod je uspio sakriti ikonu prije nego je crkva do temelja spaljena. Kroz povijest dospjela je u vlasništvo mnogih velikaških obitelji i boravila u njihovim dvorskim kapelama u Mukačevu i drugdje, a neko vrijeme je bila i na carskom dvoru Habsburgovaca u Beču.

U 20. st. svetište u Klokočovu je obnovljeno i ikona je tamo vraćena. Godine 1913. papa sv. Pio X. je dodijelio svetištu posebne časti kao jednom od najpoznatijih marijanskih hodočasničkih mjesta u Slovačkoj. Unatoč žestokom progonu grkokatolika u vrijeme komunističkoga režima i zabrani hodočašća, narod je sačuvao živu vjeru i molio se presvetoj  Bogorodice Klokočovskoj. Od 1989. hodočašća su obnovljena, a narod se redovito u velikom broju okuplja oko čudotvorne ikone.