Mons. Stipić blagoslovio učenike, studente i nastavnike uoči početka nove školske i akademske godine

Mons. Stipić blagoslovio učenike, studente i nastavnike uoči početka nove školske i akademske godine

Mons. Stipić blagoslovio učenike, studente i nastavnike uoči početka nove školske i akademske godine

Apostolski upravitelj Križevačke eparhije Milan Stipić u utorak 1. rujna nakon svete liturgije blagoslovio je učenike, studente i nastavnike u povodu početka nove crkvene, školske i akademske godine.

U homiliji je župnik iz Slavonskog Broda o. Robert Farkaš, osvrnuvši se na početak nove školske i crkvene godine istaknuo, kako je pred nama novo razdoblje koje nam Bog dariva. „U današnjem evanđelju čuli smo kako je gospodar podao neka sredstva, neki novac, neko zlato, svojim slugama kako bi mogli raditi i stjecati nova dobra. Tako nama Bog daje jedno lijepo razdoblje koje je pred nama u kojem ćemo moći naučiti puno lijepih stvari, vidjeti se sa svojim prijateljima nakon ljetne stanke, posjetiti puno lijepih događaja i osposobljavati se malo-pomalo s onim čime ćemo danas-sutra moći doprinijeti i svome gradu, svojoj obitelji, Domovini. Zato danas, draga djeco i učenici zazivamo poseban Božji blagoslov na vas. Želimo moliti da budete uspješniji, ustrajni, poslušni onima koji vas uče da budete uspješni u svome radu“, naglasio je o. Farkaš.

„Slušajući današnje evanđelje mogli smo si misliti kako je strog taj gospodar, bez milosrđa, koji samo nešto traži i traži i želi neke rezultate. Ne čini li se i vama, draga djeco, da odrasli nekada puno od vas traže? Da budete dobri ovdje, da budete dobri ondje, pa da naučiti ovo ili ono. Međutim, sve je suprotno. Gospodar iz evanđelja je jako dobar i velikodušan čovjek, koji cijeni kada trudimo. Taj Gospodar je bogat čovjek i ne želi to zadržati sve za sebe. Već je dao 10 ili 5 talenata, što je u to vrijeme bio velik novac, slugama da razviju svoje sposobnosti koje i vi dragi učenici imate. Svatko je za nešto sposoban“, pojasnio je propovjednik.

„Zbog toga jer nas voli dragi Bog nam je dao sposobnosti tj. daje nam onoliko, koliko nam je potrebno, koliko možemo da nas ne bi preopteretio, da ne bismo izgubili volju. Zbog toga da bismo rasli, da bismo napredovali, da bismo razvijali ono što nam je Bog dao, one kvalitete, one sposobnosti, kojima nas je ukrasio i koje nam je podario“, istaknuo je o. Farkaš dodavši kako je nova školska godina prilika da i dalje nastojimo prepoznati što nam je to Bog darovao, što je taj poseban dar, koji moramo razvijati.

„Treći sluga koji je gospodaru vrati novac i nije se razvijao i povrijedio je gospodarevu dobrotu i ljubav. Svi smo mi djelo Božje ljubavi i On nam dariva razne darove kako bi smo usrećili druge, one koje volimo da bismo bili dobri i korisni članovi društva i naše Svete Katoličke Crkve“, zaključio je propovjednik.

Liturgiju su koncelebrirali brojni grkokatolički svećenici, a sudjelovali su i monasi i bogoslovi, koji ovih dana borave u Križevcima na duhovnim vježbama.

Pjevanje su predvodili članovi Katedralnog zbora predvođeni monahom Antonijem Pajićem i katedralnim dirigentom Ozrenom Bogdanovićem.