Mi kršćani imamo poteškoće vjerovati u preobrazbu vlastitoga tijela poslije smrti

Mi kršćani imamo poteškoće vjerovati u preobrazbu vlastitoga tijela poslije smrti

Papa: Mi kršćani imamo poteškoće vjerovati u preobrazbu vlastitoga tijela poslije smrti

Put kršćana završava uskrsnućem, istaknuo je papa Franjo na jutarnjoj misi u Domu sv. Marte. Komentirajući riječi sv. Pavla iz Prve poslanice Korinćanima, kazao je kako se čini da kršćani imaju poteškoće vjerovati u preobrazbu vlastitoga tijela poslije smrti. Usmjerio je svoju pažnju na Pavlovu opomenu Korinćanima po pitanju uskrsnuća. Oni su vjerovali kako je Krist uskrsnuo, ali nije im bilo jasno kako i mi također možemo uskrsnuti. „Oni su mislili“ – kazao je Papa – „kako su mrtvi opravdani, neće ići u pakao, već idu dušom pred Boga; ali samo dušom“.

Sličnih poteškoća s vjerom u uskrsnuće imali su i sv. Petar i Marija Magdalena na Isusovu grobu. Vidjeli su prazan grob, ali „nije im palo na pamet kako se radi o stvarnom uskrsnuću.“ Na kraju su povjerovali u Isusovo uskrsnuće jer su ga vidjeli. Kada je sveti Pavao u Ateni propovijedao o Isusovu uskrsnuću, grčki mudraci i filozofi su se sablaznili, kazao je Papa i nastavio:

„Uskrsnuće u kršćanskom nauku bio im je skandal, nisu ga mogli shvatiti. I zbog toga Pavao tako jasno kaže: ‘Ako je Krist uskrsnuo, kako mogu neki među vama reći da nema uskrsnuća od mrtvih? Ako je Krist uskrsnuo, i mrtvi će uskrsnuti’“ – kazao je Papa, dodajući: „Postoji otpor prema preobraženju, otpor prema djelovanju Duha Svetoga kojega smo primili na krštenju i koji će nas na koncu, uskrsnućem, preobraziti. I kada govorimo o tome, obično se izražavao na sljedeći način: ‘Ja želim ići u nebo, ne želim ići u pakao’ i ostajemo samo na tome. Nitko od nas ne kaže: ‘Uskrsnut ću poput Krista’. I mi imamo poteškoća to shvatiti“ – kazao je Papa te objasnio:

„Kada čovjek treba ići na operaciju, boji se jer će mu ili nešto izvaditi ili će mu se nešto umetnuti. Biti će, takoreći, preobražen. A mi ćemo, uskrsnućem, svi biti preobraženi. To je budućnost koja nas očekuje i zbog toga pružamo takav otpor: riječ je o preobraženju našega tijela“ – istaknuo je Sveti Otac, primjećujući kako se možda ničega toliko ne bojimo kao preobrazbe po uskrsnuću. U ovome je identitet kršćana – nastavio je Papa – „Biti s Gospodinom, tijelom i dušom. Uskrsnuti ćemo kako bismo bili s Gospodinom. A put koji nas vodi uskrsnuću je u hodu s Gospodinom, i ako smo navikli biti s njime, strah od preobrazbe našega tijela nas napušta.“

Uskrsnuće, rekao je nadalje papa Franjo, „bit će poput buđenja.“ Job nam kaže: „gledati ću vlastitim očima“. „Ne duhovno“, primijetio je Papa – „ne, već vlastitim tijelom, vlastitim preobraženim očima. Kršćanski identitet ne ispunja se u vremenitom trijumfu, ne ispunja se u lijepom poslanju. Kršćanski identitet se ispunja u uskrsnuću našega tijela. U tome je svršetak; biti dovršen na sliku Gospodnju.

Kršćanski identitet je putovanje, hod s Gospodinom. Poput hoda dvojice učenika koji ‘ostadoše s Gospodinom’ čitavu onu večer, tako je čitav naš život hod da bismo ostali s Gospodinom, te na kraju, poslije Arkanđelova glasa, poslije zvuka trublje – ostali, bili s Gospodinom“ – zaključio je na kraju Papa.