Kardinal O’Malley: Vrlo su važna svjedočanstva žrtava zlostavljanja

Kardinal O’Malley: Vrlo su važna svjedočanstva žrtava zlostavljanja

Kardinal O’Malley: Vrlo su važna svjedočanstva žrtava zlostavljanja

Zaključak je to nedavno završenog redovnoga zasjedanja Papinsko povjerenstvo za zaštitu maloljetnika, koje je zasjedalo od 7. do 10. rujna

U nedjelju, 9. rujna 2018. završilo je deveto redovno zasjedanje Papinskoga povjerenstva za zaštitu maloljetnika, o kojemu je Tiskovni ured Svete Stolice objavio posebno priopćenje. Na zasjedanju, koje je započelo u petak, 7. rujna – stoji u priopćenju – razmotreni su nedavni događaji u životu opće Crkve koji su ranili mnoge ljude, uključujući i one koji su pretrpjeli zlostavljanje, kao i obitelji i zajednice vjernikā. Ta su djela mnogo djece lišila njihova djetinjstva.

Pitanja koja su se pojavila posljednjih mjeseci, osim što privlače pozornost na ozbiljnost problema zlostavljanja, također su prigoda za usmjeravanje pozornosti sviju na instrumente prevencije, kako bi budućnost učinili drugačijom od naše prošlosti. Naše polazište nije istraživanje posebnih slučajeva nego sprječavanje da se dogode u budućnosti – istaknuto je u priopćenju.

Na završetku zasjedanja kardinal Sean Patrick O’Malley, predsjednik Papinskoga povjerenstva za zaštitu maloljetnika, razgovarao je s novinarom naše radijske postaje te istaknuo da su nedavna zbivanja u Crkvi privukla pozornost na hitno potreban jasan odgovor Crkve o seksualnom zlostavljanju maloljetnikā. Jedna od odgovornosti samoga povjerenstva jest da nastoji poslušati žrtve – napomenuo je te dodao da su svjedočanstva žrtava vrlo važna; oblikuju, naime, odluke i sudove povjerenstva.

Potom je napomenuo da su se članovi povjerenstva ovih dana susreli s novim biskupima, te su i u toj prigodi pozvali Marie Collins kako bi biskupi izravno mogli čuti svjedočanstvo osobe koja je iskusila strahotu zlostavljanja u vlastitom životu, i koja im može objasniti posljedice koje ti događaju imaju na osobu, na obitelj, i na čitavu zajednicu. Ali, budući da ove godine nije mogla osobno doći, – kazao je kardinal – poslala nam je prekrasnu video snimku za koju su brojni biskupi rekli da je bila najvažnije što su čuli tijekom cijeloga tjedna zasjedanja.

Stoga je vrlo važno dati da se glas žrtava čuje u vrhu Crkve – istaknuo je kardinal – kako bi svi shvatili koliko je za Crkvu važno dati brze i ispravne odgovore na svako zlostavljanje, u kojem god trenutku se ono dogodilo. U svjetlu sadašnjih prilika – dodao je predsjednik Papinskoga povjerenstva za zaštitu maloljetnika – ako se Crkva pokaže nesposobnom odgovoriti i tu temu postaviti kao prioritet, sve će naše druge aktivnosti u evangelizaciji, kao i karitativna i odgojna djela, to osjetiti. To treba biti prioritet na koji se sada imamo koncentrirati – istaknuo je kardinal O’Malley.

Osvrnuvši se potom na nadležnost povjerenstva kardinal je kazao da se ona odnosi posebno na zaštitu maloljetnika; riječ je, naime, o zadaći koja se tiče prevencije. Mi nismo tijelo koje se bavi slučajevima koji su se dogodili ili posebnim situacijama zlostavljanja. Mi nastojimo promijeniti budućnost, kako se ti žalosni događaji ne bi ponovili, a tu zadaću obavljamo usvajajući preporuke koje predstavljamo Svetom Ocu.

Osim toga, – dodao je kardinal – ostvarujemo programe odgoja i formacije za one koji su u vodstvu Crkve, kako bi naši biskupi, svećenici i redovnici bili svjesni ozbiljnosti problema, i kako bi zaštita maloljetnika i pastoralna briga o žrtvi bila njihov prioritet. To je cilj koji vodi naše djelovanje – istaknuo je kardinal O’Malley. (kta/rv)