Kako je nastao nadimak ‘Vatreni’? Osmislio ga je jedan grkokatolik

Kako je nastao nadimak ‘Vatreni’? Osmislio ga je jedan grkokatolik

Kako je nastao nadimak ‘Vatreni’? Osmislio ga je jedan grkokatolik

Legendarni nadimak osmislio je književnik Josip Prudeus.

Na dan kad je Hrvatska nogometna reprezentacija u četvrtfinalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru pobijedila Brazil dobro se prisjetiti kako je nastao naziv Vatreni i tko je njegov autor. Tisuće ljudi bodrit će naše “Vatrene” na stadionu, a još više po domovima, kafićima i ulicama Hrvatske. Unatoč tome, malo njih zna kako je nastao taj legendarni nadimak. Njega je osmislio samoborski grkokatolik Josip Prudeus.

Ime “Vatreni” zaštitio je o čemu posjeduje poseban certifikat Hrvatskoga nogometnog saveza. U Žumberačkom vikarijatu posebno su ponosni što je našim nogometnim junacima upravo jedan vjernik s područja toga vikarijata nadjenuo ime pod kojim postižu uspjehe. Josip Prudeus jednom je prilikom i objasnio kako su nastali “Vatreni”:

“Dugi niz godina radio sam u marketingu, napisao sam 100 imena, 200 slogana i oko 800 tekstova za propagandne poruke. Kada mi je došla zamolba da izmislim navijačko ime za hrvatsku reprezentaciju, sjeo sam i napisao 10 prijedloga. Testirao sam ih među ljudima i vidio da su Vatreni najpopularniji. Smislio sam tada i slogan, napisao i navijačku himnu 11 vatrenih, a ponosan sam što je taj izraz ostao tako lijepo prihvaćen u javnosti.”

Josip Prudeus doživio je do sada najveći uspjeh hrvatskog nogometa, 2. mjesto na SP u Rusiji 2018., a preminuo je 25. siječnja 2020.