Izašao novi broj Žumberačkog krijesa za 2017. godinu

Izašao novi broj Žumberačkog krijesa za 2017. godinu

Izašao novi broj Žumberačkog krijesa za 2017. godinu

Uoči Božića iz tiska je izašao novi broj Žumberačkog krijesa. Godišnjak koji redovito izlazi već 39 godina u najnovijem broju na 336 stranica donosi pregled najvažnijih crkvenih i društvenih događaja u 2016. godini. Na naslovnici ovogodišnjeg Žumberačkog krijesa nalazi se ikona Svete Obitelji kojom se najavljuje 2017. godina koja je posvećena upravo kršćanskim obiteljima. Bilježeći događaje iz života Crkve novi broj Krijesa donosi članak o obilježavanju Godine milosrđa koja je na poseban način označena ovogodišnjim dolaskom neraspadnutog tijela sv. Leopoda Mandića iz talijanske Padove u Hrvatsku. Nadalje se bilježe imenovanja novih hrvatskih biskupa i proglašenje svetom Majke Tereze iz Kalkute. Posebna pažnja posvećena je ove godine i apostolskoj pobudnici o obitelji “Amoris letitia”. Od posebnog je značaja znanstveni članak o povijesti Grkokatoličke crkve u Dalmaciji u kojem se po prvi puta na jednom mjestu donosi opširniji povijesni prikaz nastanka grkokatoličke zajednice na dalmatinskom području. Zasebnu cjelinu u ovogodišnjem izdanju Krijesa čini prilog o Žumberačkom narodnom saboru u kojem se može pročitati tijek održavanja ove manifestacije koja ima za cilj gospodarsku i ekonomsku obnovu Žumberka. U cjelini “Od Krijesa do Krijesa po našim župama” donose se opširni izvještaji iz života grkokatoličkih zajednica tijekom 2016. godine koji su popraćeni mnogobrojnim fotografijama. Žumberački Krijes uz izvješća o crkvenom životu i ove godine u cjelini “Žumberak jučer, danas, sutra” donosi niz zanimljivih i aktualnih članaka iz sfere društvenog života Žumberka. Tradicionalno Krijes posebnu pažnju posvećuje i književnom stvaralaštvu tako se u novom broju Krijesa mogu pročitati mnogobrojne pjesme žumberačkih autora. Na kraju Godišnjaka posebna je pažnja posvećena pokojnima u cjelini “In memoriam”. Na posljednjim stranicama Krijesa već uobičajeno se nalazi kalendarski raspored crkvenih proštenja za narednu godinu kao i adresar. Na omotu zadnje stranice Krijes najavljuje veliki događaj u nadolazećoj godini a to je Prvi kongres iseljenih Žumberčana koji će se održati u žumberačkom naselju Koretići u subotu 9. rujna 2017. godine.

Novi broj Krijesa od subote 24. prosinca 2016. moći će se nabaviti u većini žumberačkih župnih ureda, Glasu Koncila na zagrebačkom Kaptolu i u samostanima časnih sestara Bazilijanki u Zagrebu, Križevcima i Sošicama. Prema ustaljenom običaju u pojedinim župama koje nemaju svećenika koji svakodnevno boravi u svojoj matičnoj župi Krijes će se moći nabaviti kod određenih vjernika laika.

Svečano predstavljanje novog broja Žumberačkog krijesa održati će se u subotu 21. siječnja 2017. godine u mjestu Kašt u zapadnom dijelu Žumberka.